Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2010. 22:13:57
KALIJ ZA SRCE

Do zdravlja jednom bananom dnevno

Konzumacija hrane bogate kalijem umanjuje rizik od moždanog udara za 19, a rizik od kardiovaskularnih bolesti za osam posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Prema novom istraživanju talijanskih znanstvenika predstavljenom na konferenciji "American Heart Association's Nutrition, Physical Activity, and Metabolism", redovito konzumiranje hrane bogate kalijem može znatno umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati još jedne studije predstavljeni na istoj konferenciji u San Franciscou ukazuju na to da konzumiranje svježeg voća i povrća može spriječiti moždani udar ili umanjiti rizik njegovog nastanka.

Autori studije su znanstvenici sa Sveučilišta u Napulju koji su do zaključaka došli objedinivši rezultate deset istraživanja provedenih između 1966. i 2009. godine, a u kojima je sudjelovalo više od 280.000 osoba.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane koja sadrži kalij može umanjiti rizik od moždanog udara za 19 posto, a rizik od kardiovaskularnih bolesti za osam posto, prvenstveno snižavanjem krvnog tlaka.

Kalij je esencijalni mineral koji se nalazi u brojnim vrstama voća i povrća, a najbogatije njime su banane, no zastupljen je i u krumpiru, soji, marelicama, avokadu, grahu i suhim šljivama.

04.03.2010. 22:13:57
http://metro-portal.hr/do-zdravlja-jednom-bananom-dnevno/34669/