Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2010. 11:43:06
MILORAD DODIK:

Do kraja siječnja predložit ćemo Skupštini zakon o referendumu

Referendum o tome želi li ovaj narod živjeti u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red, izjavio je Dodik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je pokretanje procedure o održavanju referenduma u RS o potpori Daytonskom sporazumu u prvoj polovici 2010. godine, kao i mogućnost održavanja referenduma o statusu RS, prenose u nedjelju beogradske "Večernje novosti".

Dodik je u intervjuu kazao kako je u proteklim mjesecima visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku poručeno da će, nastavi li nametati odluke i zakone na koje nema pravo, RS biti prisiljena organizirati referendum.

"Ušli smo u fazu izrade potrebnog zakona i već u drugoj polovici siječnja predložit ćemo Skupštini zakon o referendumu prilagođen ovom vremenu. Nakon službene objave zakona, donijet ćemo odluku o raspisivanju referenduma na kojem ćemo pitati naš narod podupire li Dayton i protivi li se nametanju odluka i zakona visokog predstavnika", ističe Dodik.

"Referendum o tome želi li ovaj narod živjeti u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red", naglasio je Dodik, naglasivši kako je njegov cilj legalizirati pravo RS da iskaže svoju volju i dokaže da može odlučivati o svom statusu.

Premijer RS dodaje da će tako sasvim sigurno biti osigurani normativni uvjeti i svi mehanizmi da RS jednog dana, bude li potrebno, organizira i referendum o svom statusu u odnosu na BiH.

Upitan je li o referendumu razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijer RS odgovorio je da nije, dodavši kako to ne bi moglo nešto promjeniti.

Po njegovim riječima, pomaka će biti ako se tri naroda dogovore, ali međunarodna zajednica ne može spasiti BiH ako njezini narodi to ne budu željeli.

"Bosna ne može opstati na principima koje guraju Sarajevo i međunarodna zajednica. Ona može biti složena država, sastavljena od dvije ili više republika, sa dvije ili tri zajedničke funkcije, kako je predviđeno Daytonskim sporazumom. A ne da se svi zakoni donose na razini BiH, koja za to nije nadležna", ustvrdio je Dodik. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 11:43:06
http://metro-portal.hr/do-kraja-sijecnja-predlozit-cemo-skupstini-zakon-o-referendumu/30363/