Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 20:52:51
UPOZNAJTE NANO-PAUKE

DNK roboti jednog bi dana mogli šetati vašim tijelom

Znanstvenici su stvorili mikroskopske robote iz molekula DNK, koji mogu hodati, pa čak i stvarati sićušne proizvode na svojoj vlastitoj nano-pokretnoj traci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ilustracija)

Ovaj fantastičan izum jednog bi se dana mogao upotrebljavati u kirurgiji te služiti za čišćenje arterija, ili pak u izgradnji komponenata za računala. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, izradio je robota pauka velikog samo 4 nanometra, a to je oko 100,000 puta manje u odnosu na promjer ljudske kose.

Molekularni roboti privukli su velik interes zbog mogućnosti programiranja da budu osjetljivi na okoliš u kojem se nalaze. Npr. mogli bi primijetiti naznake bolesti na površini stanice, uvidjeti da je ona kancerogena te dostaviti tvar za njeno uništavanje.

I drugi tzv. "DNK šetači" razvijeni su u prošlosti, ali nikad nisu mogli prijeći više od nekoliko koraka, navodi profesor Hao Yan. "Ovaj može preći 100 nanometara, a to je ugrubo oko 50 koraka."

Sljedeći potez jest pronaći način da se ubrza kretanje nano-pauka, te ih učiniti programski dostupnijima kako bi mogli izvršavati više naredbi.

13.05.2010. 20:52:51
http://metro-portal.hr/dnk-roboti-jednog-bi-dana-mogli-setati-vasim-tijelom/39973/