Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2012. 20:48:00
SPOR

DNK analiza za potvrdu autentičnosti slike

Od kad je pronađena, vesela slika vaze sa šarenim božurima na drvenom podu predmet je spora umjetničkog svijeta

Da li je dlaka u slici Van Goghova?
Da li je dlaka u slici Van Goghova? (Arhiva)

Višedesetljetni spor oko autentičnosti Van Goghove slike "Mrtva priroda s božurima", pronađene u jednom belgijskom potkrovlju 1977., uskoro bi se mogao razriješiti zahvaljujući ljudskoj dlaci pronađenoj ispod slojeva boje na njezinu okviru, a utvrdi li se da je slika Van Goghova, njezina bi se vrijednost mogla popeti na do 33 milijuna eura, piše talijanski IlSole24Ore.

Od kad je pronađena, vesela slika vaze sa šarenim božurima na drvenom podu predmet je spora umjetničkog svijeta oko toga radi li se doista o djelu nizozemskog majstora Vincenta Van Gogha.

Sadašnji vlasnik, kolekcionar Markus Roubrocks koji je sliku naslijedio od oca, tvrdi kako je riječ o autentičnom Van Goghu naslikanom 1889., godinu dana prije umjetnikova samoubojstva. Tu su tezu podržala dvojica nezavisnih stručnjaka, ali ne i Van Goghov muzej u Amsterdamu, čiji stručnjaci tvrde da je tehnika slikanja nekompatibilna s potezima kista tog umjetnika.

Moguće rješenje višedesetljetne zagonetke pojavilo se u obliku crvene ljudske dlake pronađene na okviru slike zakopane pod nekoliko slojeva boje što gotovo sigurno, smatra konzervatorica koja ju je pronašla Ester Monnik, znači da je pripadala autoru slike.

DNK iz dlake duge gotovo osam centimetara znanstvenici će usporediti s onom Van Goghove živuće rodbine te tako konačno razriješiti misterij. Potvrdi li se da je riječ o autentičnom Van Goghu, slika bi mogla postići vrijednost od oko 33 milijuna eura.

12.08.2012. 20:48:00
http://metro-portal.hr/dnk-analiza-za-potvrdu-autenticnosti-slike/73247/