Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2014. 18:30:00
HIRZUTIZAM

Dlačice na neželjenim mjestima? Usporite im rast na domaći način

Laserska terapija je najbolje rješenje za trajnije uklanjanje dlačica, ali je ujedno i skupo. U slučaju da vaš problem nije pretejrano velik, uvijek možete iskušati neka domaća rješenja

Dlačice - kako ih ukloniti?
Dlačice - kako ih ukloniti? (Deviantart - ilustracija)

Ako mislite da je uklanjanje dlačica s nepoželjnih mjesta moguće jedino bolnim metodama poput voska ili pak laserskim terapijama, onda vjerojatno niste otkrili čari paste od limuna i meda i čaja od zelene metvice. Problem s pretjeranim rastom dlačica kod žena započinje tijekom puberteta i najupečatljiviji je na području lica oko usana, vrata, leđa, ruku, prstiju i ponajviše traumatizira žene u dobi između 18 i 45 godina. Iako je prirodno da žene imaju dlačice, kad one rastu intenzivno i pretjerano to se stručno naziva hirzutizmom ili pretjeranom dlakavošću.

„Razlog za pretjeran rast dlačica je porast razine muških hormona u krvi (androgeni). Iako žene proizvode androgene, povećanje razine može dovesti do hirzutizma. Tu su još i geni, sindrom policističnih jajnika, tumor jajnika, poremećaji u radu nadbubrežnih žlijezda kao drugi uzroci ovoga stanja", kazao je za agenciju IANS direktor indijskog Nacionalnog centra za kožu Navin Taneja.

Brijanje, skidanje voskom i izbjeljivanje su samo neka od neugodnih i privremenih rješenja, ali postoje i puno prirodnije metode uklanjanja dlačica. Iako ni ona nisu trajna rješenja, sigurnija su i sigurno pomažu u usporavanju rasta dlačica.

  • Pijte čaj od zelen metvice dva puta na dan pet dana u tjednu kako biste smanjili razinu muških hormona u tijelu.
  • Pomiješajte malo brašna od slanutka sa surutkom i prstohvatom indijskog šafrana i napravite pastu kojom ćete tretirati dlakava područja.
  • Perite se kamenom plavcem.

Dlačice na licu su posebno iritantne. Ali i za to postoji rješenje:

  • Pomiješajte 30 grama šećera s 10 mililitara svježe iscijeđenog limunovog soka i dodajte 150 mililitara vode. Dobro promiješajte, nanesite na lice u smjeru rasta dlačica. Ostavite 15 minuta, isperite hladnom vodom lagano trljajući dlakavo područje. Ponavljajte ovo jednom tjedno.
  • Iscijedite 10 mililitara limunova soka u 40 mililitara meda i promiješajte. Vatom nanesite ovu pastu na dlakavo područje u smjeru rasta dlačica. Isperite nakon 15 minuta. Ponavljati dva puta tjedno (tijekom dva tjedna).

S obzirom na to da je u pozadini priče uvijek hormonalna neravnoteža, žene koje imaju ovakvih problema moraju učiniti sve da vrate tu ravnotežu. To znači promjenu životnog stila - vježbanje i zdrava prehrana. Potrebno je smršaviti jer i to pomaže. Izbjegavajte hranu s visokim glikemijskim indeksom i s puno masnoća.

Ako imate velikih problema, najbolja je laserska terapija, no imajte na umu da ona košta.

Pratite Metro portal na Facebooku Twitteru.

17.08.2014. 18:30:00
http://metro-portal.hr/dlacice-na-nezeljenim-mjestima-usporite-im-rast-na-domaci-nacin/60776/