Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2018. 11:01:00
STVARNO?

Đumbir kao lijek

Rezultati kliničkih istraživanja kod djece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja

Đumbirom protiv povraćanja
Đumbirom protiv povraćanja (Shutterstock)

Đumbir poznajemo kao egzotični začin koji se koristi u mnogim jelima, no on bi mogao postati i moćno sredstvo protiv povraćanja kao posljedice rotavirusa kod djece, uzročnika gastroenteritisa čija je posljedica dehidracija, a u zemljama u razvoju vrlo često i smrt djeteta, tvrde talijanski znanstvenici

Rezultati kliničkih istraživanja kod djece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja. Znanstvenici su ustanovili da su se epizode povraćanja kod djece u dobi od jedne do 10 godina s teškim gastroenteritisom smanjile za 20 posto u usporedbi s grupom koja je dobivala placebo.

Kliničko istraživanje provedeno je na 140 djece u jednoj napuljskoj bolnici.

Ni pacijenti ni liječnici nisu znali dobivaju li djeca ekstrakt đumbira u kapljicama ili placebo otopinu jer su bili sličnog okusa. Dr. Roberto Berni Canani, izvanredni profesor pedijatrije sa Sveučilišta u Napulju koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi rezultati studije mogli spasiti brojne dječje živote diljem svijeta, a pritom smanjiti pritisak na zdravstvene sustave. 

Gastroenteritis je upala želuca i crijeva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija. Bolest obično traje tri do pet dana. Uobičajeni simptomi su proljev i povraćanje, a mogu ih pratiti visoka temperatura i bolovi u trbuhu. Povraćanje i proljev onemogućuju malim pacijentima oralno uzimanje hrane, tekućine ili lijekova.

Globalno, od akutnog gastroenteritisa godišnje umre 1,34 milijuna djece, što je gotovo 15 posto svih smrtnih ishoda u dječjoj populaciji.

Korijen đumbira za liječenje mučnine u Kini se koristi više od 2000 godina.

Pretpostavlja se da sprečava oslobađanje hormona koji mogu dovesti do nepravilnog stezanja mišića u želucu što rezultira podražajem na povraćanje. Sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava te, poput većine začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Istodobno potiče sagorijevanje masti i gubitak kilograma.

Ranija istraživanja na trudnicama koje su imale jutarnje mučnine i na pacijentima podvrgnutim kemoterapiji pokazala su učinkovitost đumbira kao sredstva protiv mučnine.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Europske udruge pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i prehrane (ESPGHAN).

17.05.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/djumbir-kao-lijek/112166/