Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2008. 21:09:00
TENIS

Đoković novi kralj Melbournea

Đoković je pobjedom nad Tsongom postao najmlađi pobjednik Australian Opena u povijesti

Fotografija vijesti

Australian Open dobio je najmlađeg pobjednika u povijesti. Novak Đoković, 20-godišnji Beograđanin, došao je do svoje prve Grand Slam titule. Vjerojatno ne i posljednje.

U sjajnom ‘finalu budućnosti’ Đoković je pobijedio Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (2) i tako okončao vladavinu Rogera Federera i Rafaela Nadala koji su uzeli zadnjih 11 Grand Slamova. Njih u finalu nije bilo, ali s obzirom na kvalitetu tenisa, uopće nisu nedostajali.

Početak meča obilježile su Đokovićeva nervoza i sjajna Tsongina igra. Set je otišao na stranu Francuza, ali to nije deprimiralo Novaka.

- Da, bio sam jako nervozan, ali i Tsonga je sjajno igrao. Nije lako igrati protiv čovjeka koji nema što izgubiti - rekao je Đoković.

Možda je prijeloman trenutak kod Srbina bio osmi gem drugog seta, kada je konačno uspio slomiti Francuza nizom sjajnih reterna. Tu je sve krenulo, Đoković je počeo bolje servirati, i što je još važnije, postao je puno opasniji na servis Tsonge. Francuz je posljednju priliku za povratak u meč imao u četvrtom setu kod 5-5 kada je propustio ‘break-loptu’ (nije realizirao loše skraćenu loptu Đokovića).

Ne znam trebam li biti sretan ili tužan. Ipak, osjećam se ponosno, i finale je strašan uspjeh. Sretan sam i zbog Novaka.”

J. W. Tsonga
francuski tenisač
Nakon tri sata i šest minuta, bio je na leđima stisnutih šaka podignutih u ‘gard’. Otac Srđan, majka Dijana, braća Marko i Đorđe našli su se u zagrljaju, a kasnije im se i pobjednički pehar našao u rukama. I publika ga je nagradila dugotrajnim aplauzom, bez obzira što je većina navijala za Francuza. U nekim trenucima meča to je čak i iznerviralo Đokovića.

- Znam da ste bili protiv mene, ali to je u redu. Ipak vas sve volim - rekao je Đoković koji nije htio previše govoriti o lovu na Rogera Federera.

- Sezona je tek počela, ali dobro je počela. Vidjet ćemo kako će završiti.

Piše: mex
27.01.2008. 21:09:00
http://metro-portal.hr/djokovic-novi-kralj-melbournea/1644/