Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2010. 16:09:34
MIROSLAV RADMAN

Đikićev odlazak logičan je rezultat njegova djelovanja

Radman je objasnio kako je Mediteranski institut za istraživanje života napustilo nekoliko kolega znanstvenika koji su tamo došli zbog koncepta osnivača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/CROPIX)
U izjavi za Radio Split, kojom se osvrnuo na ostavku prof. Đikića koju još nije vidio, akademik Radman istaknuo je da se Đikićevom ostavkom uklanja jedan važan problem u tom institutu - a to je da dvije godine traži od Đikića da prihvati statut instituta u koji je dobrovoljno ušao, a ne da ga pokušava mijenjati.

"Đikić je sijao nezadovoljstvo i zbog njega je institut napustilo barem sedam kolega koji su u MedILS došli prije Đikića", rekao je Radman i dodao je da je njegova pogreška bila strpljivost jer je vjerovao da će se Đikić smiriti bez obzira na njegove stalne poruke da bi on mogao bolje voditi institut. Zato smatra da je trebao prije reagirati što bi, izjavio je, bilo i profesionalnije. Napomenuo je da je njegov i Đikićev koncept istraživanja poptuno suprotstavljen, različit te da javnost možda ne zna da je Đikić jedini voditelj grupe koji nije donio ni jedan projekt niti donaciju u MedILS.

Kad je riječ o Đikićevu radu u MedILS-u, ocijenio je da je vrlo pozitivno što je on organizirao brojne znanstvene radionice i škole. Radman mu je na tome posebno zahvalan iako smatra da je i to Đikić u najvećoj mjeri radio radi osobne promocije.

"Ono što Đikić svakako nije radio dobro jest to što je 'šikanirao' ostale znanstvenike koji se o tome mogu i izjasniti i koji su se povukli zbog Đikića", ustvrdio je Radman, spomenuvši neka imena znanstvenika - Anita Kriško, Ivan Svetec, Ksenija Zahradka, Francois Taddei iz Pariza i Tamara Mirošević. Dodao je da su ti znanstvenici otišli zbog atmosfere koju je stvarao prof. Đikić, postavivši se kao samozvani revizor MedILS-a, iako za to, rekao je Radman, u institutu postoje upravno vijeće, koje sjajno funkcionira, i znanstveni savjet.

Ocijenio je da je osnovni problem između njega i Đikića taj što "prof. Đikića ne zanima toliko znanost koliko osobni uspjeh u znanosti". Zato ga veseli što će s druge dvije grupe znanstvenika, koje će, najavio je, doći u MedILS na ljeto, u miru raditi svoj posao, a u medijima se oglašavati onda kad "imamo reći nešto znanstveno i pozitivno, a ne svaki dan izlagati javnosti prljavo rublje, kako je to činio Đikić".

Prof. Ivan Đikić izvijestio je danas da je prekinuo profesionalnu suradnju s MedILS-om i prozvao ravnatelja akademika Miroslava Radmana za niz problema, među kojima i za netransparentno vođenje instituta. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 16:09:34
http://metro-portal.hr/djikicev-odlazak-logican-je-rezultat-njegova-djelovanja/39678/