Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2010. 09:50:00
NEPOZNATI UZROCI

Djeca budućnosti bit će seksualno aktivna

Posljednja generacija djevojčica ulazi u pubertet prije 10 godina starosti, što ukazuje da bi puno ranije mogle biti seksualno aktivne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Znanstvenici su otkrili da je prosječna dob kada počinje razvoj grudi 9 godina i 10 mjeseci, skoro godinu dana ranije nego što je pokazivala posljednja studija provedena 1991. Još uvijek nastoje otkriti razlog ove pojave, no pretpostavlja se kako je fenomen povezan s nezdravim stilom života i izlaganju kemikalijama u hrani.

Studija je provedena u Danskoj, no podaci iz SAD-a također ukazuju na raniji početak puberteta. Znanstvenici su zabirnuti kako djevojčice nisu dovoljno psihički zrele da se nose sa seksualnim sazrijevanjem dok su još uvijek u osnovnoj školi. Osim toga, izlaganje hormonima u ranoj dobi moglo bi dovesti do povećanog rizika od raka dojke.

˝Doista smo iznenađeni da je došlo do takve promjene u periodu od samo 15 godina˝, izjavio je Anders Juul iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu. ˝Ako djevojčice ranije sazrijevaju, ranije će se součavati s tinejdžerskim problemima kao i sa seksualno prenosivim bolestima. Trebali bi smo biti zabrinuti zbog ovoga bez obzira na razloge, no jasno je kako nešto utječe na našu djecu, bilo to brza hrana, kemikalije iz okoliša ili nedostatak fizičke aktivnosti.˝

Istraživački tim znanstvenika testira uzorke krvi i urina djevojčica kako bi se otkrila direktna veza između ranijeg seksualno sazrijevanja i kemikalija poput bisfenola A.

Granica ulaska u pubertet sve više pada. U 19. stoljeću to je bilo 15 za djevojčice i 17 godina starosti za dječake. Međunarodni standard za normalan pubertet kod djevojčica bijele rase postavljen je 1960-tih, a granica jest 12 kod djevojčica i 14 kod dječaka.

14.06.2010. 09:50:00
http://metro-portal.hr/djevojcice-ulaze-u-pubertet-prije-10-te/42517/