Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 14:22:40
NEZDRAV ŽIVOT

Djed Mraz promiče pretilost i vožnju u pijanom stanju

Australski profesor kaže da bi simpatični djedica morao jesti hranu koju jedu njegovi sobovi, a morao bi i više hodati

(Dreamstime)

Djed Mraz je debeli pušač, pijanac koji opasno vozi svoje saonice i bavi se ekstremnim sportovima poput klizanja po krovu i skakanja niz dimnjak, objavio je u četvrtak jedan australski stručnjak za zdravlje.

Dr. Nathan Grills s Monasha, vodećeg australskog sveučilišta, smatra da sadašnja slika Djeda Mraza promiče pretilost, vožnju u pijanu stanju, kršenje propisa o brzini, i općenito nezdrav život te da bi bilo puno bolje prikazivati ga bez slavne goleme trbušine.

Grillsovo istraživanje Djeda Mraza kojim on želi potaknuti ljude na razmišljanje o zdravlju, objavljeno je u božićnom izdanju British Medical Journala.

"Netko tko je poznat diljem svijeta kao što je poznat Djed Mraz, može utjecati na ljude, osobito na djecu. A on im pokazuje da se smije piti, da ne smeta ako si pretio", rekao je Grills za Reuters. "Riječ je o veoma malenu riziku, ali taj se rizik daleko širi".

Prema njegovim riječima, Djed Mraz mora utjecati na zdravlje samo za 0,1 posto i već će nauditi milijunima života jer je on jedina imaginarna očinska figura koju američka djeca poznaju bolje od Ronalda McDonalda.

Grills tvrdi i da Djed Mraz prodaje opasne proizvode. "Reklamni aspekt Djeda Mraza veoma je bitan, ali izvorna ideja sv. Nikole krije se u davanju i dobroti, a ne u Djedu Mrazu kao glavnom marketinškom direktoru Coca Cole", objašnjava Grills.

Znanstvenik koji očito nema previše posla dodaje kako Djeda još ne treba proglasiti pravim zdravstvenim rizikom, nego da je za to potrebno provesti još istraživanja, ali da bi Djed svakako morao jesti hranu kojom se hrane njegovi sobovi i više hodati. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 14:22:40
http://metro-portal.hr/djed-mraz-promice-pretilost-i-voznju-u-pijanom-stanju/28779/