Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2017. 10:29:00
Novo doba

Dječja knjiga o ženskim heroinama

Nekada smo uživali u pričama poput Snjeguljice i Trnoružice, a sad stižu priče za djecu novog doba.

Fantastične velike žene koje su mijenjale svijet
Fantastične velike žene koje su mijenjale svijet (Arhiva)

Stare i svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersona i braće Grimm dobivaju konkurenciju. Novo doba zahtjeva novu vrstu junaka, to jest, junakinja. Dani muških heroja koji ubijaju zmajeve i princeze bude poljupcima su završili, a sve je popularnija dječja literatura koja piše o ženama koje su same pokorile svijet.

Američke autorice Kate Pankhurst, Elena Favilli  i Francesca Cavallo u svojim su knjigama ispričale priče o slavnim i snažnim ženama koje su često isključene iz udžbenika i knjiga.

Pankhurstina knjiga Fantastically Great Women Who Changed the World, o ženama koje su promijenile svijet donosi detalje iz života Anne Frank, Frida Kahlo i Marie Curie. Autorica priznaje kako nije očekivala toliki uspjeh, no njezina je knjiga o ženama koje je povijest zaboravila u svijetu prodana u više od 52 000 kopija.

Rebel Girls/ Foto: Bable

Favilli i Cavallo svijetu su predstavile priče za laku noć pod naslovom Good Night Stories for Rebel Girls, u kojima se pojavljuju likovi poput Malale Yousafzai i Hillary Clinton. Spomenutu knjigu ilustriralo je više od 60 internacionalnih umjetnica, a priča priče brojnih žena koje su se proslavile u različitim sferama života: politici, pisanju, sportu ili umjestnosti. Spomenuti naslov prodao se u više od 500 000 primjeraka, a u svijetu uskoro izlazi i drugo izdanje knjige.

"Naše knjige popunjavaju vakuum", govori Favilli za Guardian. "Živimo u doba spolnih stereotipa i borbe za jednaka prava, u doba kada mlade djevojke trebaju tek shvatiti svoju moć, pa je vrlo važno da se takvo što događa na svjetskoj razini."

Ni jedna od spoemutih knjiga za djecu nije dostupna na hrvatskom jeziku, no ne sumnjamo da će stići i do nas, budu li knjige nastavile žeti tako sjajan uspijeh u svijetu.

Piše: Andrea Holi
16.08.2017. 10:29:00
http://metro-portal.hr/djecja-knjiga-o-zenskim-heroinama/106749/