Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2010. 00:45:00
SAVJET PSIHOLOGA

Djeci mlađoj od 9 godina zabraniti uporabu računala

Prema mišljenju renomiranog britanskog stručnjaka, informacijsko-komunikacijska tehnologija štetna je za kognitivni razvoj djece mlađe od devet godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Vodeći britanski psiholog dr. Aric Sigman savjetuje svim školama da zabrane djeci mlađoj od devet godina uporabu računala jer im ona štetno djeluju na mozak, prenosi londonski The Sunday Times. On tvrdi da računala negativno djeluju na dječju pozornost te da nisu dobra za njihov još uvijek nerazvijeni mozak. Prema njegovom mišljenju izlaganje djece takvoj tehnologiji na nastavi ometa ravoj njihovi kognitivnih sposobnosti.

„Postoje dokazi da izlaganje djece informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT) u ranim godinama upravo pogoršava vještine koje su vladini ministri htjeli da djeca razviju kao, na primjer, sposbnost djece da budu pozorna tijekom duljeg perioda", objašnjava Sigman aludirajući na potez britanske vlade koja je 2008. godine donijela pravilnik kojim se preporuča izlaganje djece računalima u najranijoj dobi čak od 22 mjeseca starosti.

>> Djeca su na internetu sve ugroženija

Problemi s ne obraćanjem pozornosti prema nastavniku ili problemi s poteškoćama u čitanju i komuniciranju prisutni su u svim dobnim skupinama te kategorije ponajviše zbog slabo razvijene sposobnosti koncentracije koja je rezultat prerane izloženosti ICT-u, uvjeren je Sigman. Ali debata o korisnosti suvremene tehnologije u odgoju i obrazovanju male djece kao i u kontekstu njihova mentalnog razvoja još uvijek je na snazi. 

>> Zbog sjedenja za računalom djeca će ponovo biti rahitična

Brojna su istraživanja koja sugeriraju da su njeni učinci pozitivni, ali i obrnuto. Važno je da je softver prilagođen dobnoj skupini. Ali to Sigmanu nije dovoljno; iako priznaje da konkretno sami ekrani računala mogu donekle pomoći u učenju, ne odustaje od stava da je računala u obrazovanje potrebno uvesti u kasnijem stadiju još jednom naglašavajući da ona mogu otežati razvoj kognitivnih vještina prije nego djeca navrše devetu godinu.

15.06.2010. 00:45:00
http://metro-portal.hr/djeci-mladjoj-od-9-godina-zabraniti-uporabu-racunala/42598/