Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2010. 14:18:59
ŽIVOT PIŠE DRAME

Dječak koji stari 5 puta brže od svojih vršnjaka

Vozi bicikl, pliva, trči i igra se poput ostalih 11-godišnjaka, no Harry Crowther stari pet puta brže od svojih prijatelja, i jedina je osoba na svijetu s tim problemom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)

Dječaku iz grada Mirfiled u Engleskoj već je dijagnosticiran artritis, te mora uzimati sredstva za ublažavanje boli 4 puta dnevno. Njegova koža također je postala krhka i tanka kako proces starenja uzima maha, a kosti u prstima i kičmi počele su propadati.

No, s obzirom na to da je jedina osoba na svijetu koja pati od rijetkog oblika atipičnog sindroma progerije, liječnici ne mogu znati kako će njegova bolest napredovati. Njegovi roditelji znaju da bi život njihovog sina mogao ubrzo završiti, stoga čine sve kako bi mu olakšali svakodnevicu.

Harry, koji živi s roditeljima, dvije sestre i bratom rođen je bez ikakvih komplikacija. No, u dobi od samo jedne godine, dobio je velike smeđe pjege po tijelu, a koža mu je postala zategnutija. Do vremena kada je krenuo u školu, lice mu je također počelo starjeti te je upućen genetičaru. Godinama su njegovi simptomi mučili liječnike dok roditelji nisu vidjeli emisiju o progeriji na televiziji, što je bolest najbliža Harryjevom stanju. Najstarija osoba s tim stanjem doživjela je 26 godina starosti.

˝Možemo jedino sjediti i čekati. S obzirom da je takva promjena u genima jedinstvena, ne znamo što se može dogoditi. No drago nam je što unatoč svojem problemu, živi život poput svojih vršnjaka. Jedino je njegovo tijelo drugačije˝, izjavila je njegova majka.

23.04.2010. 14:18:59
http://metro-portal.hr/djecak-koji-stari-5-puta-brze-od-svojih-vrsnjaka/38518/