Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2015. 10:14:00
GROZNO

Djeca u Hrvatskoj previše piju

Tri četvrtine učenika do kraja osnovne škole probalo je alkohol, a 30% roditelja, osobito onih čija su djeca maturanti, odobrava konzumaciju alkohola

Alkohol je u Hrvatskoj i dalje IN
Alkohol je u Hrvatskoj i dalje IN (Arhiva)

"Glavni zaključci istraživanja su da je alkohol najzastupljenije sredstvo ovisnosti već u osnovnoj školi, a znatiželja i želja za opuštanjem vodeći su razlozi njegove konzumacije. Alkohol prvi put najčešće probaju kod kuće, lako se nabavlja, uglavnom u kafiću, a njegovu konzumaciju odobrava oko 30% roditelja, osobito kod maturanata ", kazala je profesorica psihologije u II. osnovnoj školi Bjelovar Ines Mihajlović.

Stoga je poručila da je krajnje vrijeme spriječiti proturječne poruke u društvu i svima dati jasno do znanja koliko je važno reći ne prilikom potencijalne konzumacije alkohola.

Prema posljednjim rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD) iz 2011. provedenog u 37 europskih zemalja među 105000 učenika, Hrvatska se nalazi na trećem mjestu kad je u pitanju maloljetnička konzumacija alkohola. Rezultati, istaknuto je na okruglom stolu, ujedno pokazuju porast ekscesivnog pijenja (binge drinking) među djevojčicama i dječacima u Hrvatskoj. Mnogobrojna istraživanja pijenja alkoholnih pića tijekom adolescencije utvrdila su i visoku povezanost opijenosti i sudjelovanja u tučnjavama, skrivljenih prometnih nesreća, izlaganju riziku od maloljetničke trudnoće i mnogih drugih scenarija.

"Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazuju da maloljetnici u Hrvatskoj sve više i sve ranije počinju konzumirati alkohol", kazala je predsjednica PR Odbora Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja HGK Tina Puhalo Grladinović, izrazivši uvjerenje da kampanjom "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne" Grupacija preuzima odgovornost kako bi utjecala na savjest svih članova društva i potaknula ih da djeci kažu ne kada se nađu u poziciji točiti im ili prodavati alkohol.

26.11.2015. 10:14:00
http://metro-portal.hr/djeca-u-hrvatskoj-previse-piju/95196/