Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2013. 09:05:00
TELETUBBIES

Djeca trebaju gledati kvalitetan i pozitivan program

Ima mnogo istraživanja koja kažu da djeca ne trebaju gledati televiziju, ovo tvrdi da mogu, ali dobre stvari

Što gleda vaše dijete? Znate li?
Što gleda vaše dijete? Znate li? (Shutterstock)

Djeca i televizija tema su istraživanja već desetljećima, a koplja se lome oko toga koliko i čega bi djeca trebala gledati. Zadnje istraživanje pokazalo je da kvalitetan i pozitivan program ima dobar utjecaj na djecu.

U istraživanju je sudjelovalo 565 roditelja djece od tri do pet godina koji su godinu dana trebali bilježiti što im djeca gledaju na televiziji. Da bi malo začinili stvar, polovica se trebala truditi da djeca gledaju pozitivan program, dok je druga polovica naglasak trebala stavljati na zdravu prehranu.

Obje grupe djece dobro su napredovale, no kod djece koja su gledala pozitivan program uočene su promjene u ponašanju na bolje, što se pripisalo kvaliteti programa koji su pratila. 

Jedno od prijašnjih istraživanja napravljeno na Novom Zelandu provedeno je na sličan način, no pratilo je djecu i u tinejdžerskim godinama, a rezultati su pokazali da su ona djeca koja su gledala nasilniji program imala puno veće šanse za upadanje u kriminal u tinejdžerskim godinama.

Opasnost je rasla sa svakim satom gledanja nasilnih programa, a kako se zna da predškolska djeca u razvijenim zemljama prosječno gledaju televiziju četiri sata dnevno, većinom bez kontrole roditelja, čini se da idemo prema ne baš svijetloj budućnosti. 

25.02.2013. 09:05:00
http://metro-portal.hr/djeca-trebaju-gledati-kvalitetan-i-pozitivan-program/76682/