Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2010. 15:33:02
TERORIZAM

Djeca su sigurnija u Kabulu nego u Londonu i New Yorku

U velikim gradovima po Velikoj Britaniji i SAD-u postoji veća opasnost od eksplozija bombi nego u ratom pogođenom Kabulu

New York
New York (Shutterstock)

Afganistanski su gradovi za djecu vjerojatno sigurniji od Londona ili New Yorka unatoč krvavoj talibanskoj pobuni, izjavio je u ponedjeljak viši civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu u intervjuu za BBC-jev program posvećen djeci.

"Djeca su vjerojatno ovdje sigurnija nego što bi bila u Londonu, New Yorku ili Glasgowu ili mnogim drugim gradovima", rekao je Mark Sedwill u intervjuu za BBC-jevu emisiju Newsround posvećenu djeci.

Sedwill, bivši britanski veleposlanik u Afganistanu, komentirao je pritužbe afganistanske djece da se osjećaju nesigurno na ulicama zbog opasnosti od eksplozija bombi. "U Kabulu i drugim velikim gradovima zapravo je malo takvih bombi", rekao je Sedwill i objasnio da "većina djece može živjeti siguran život" u zemlji u kojoj su obiteljske veze vrlo snažne, te da je Kabul "pomalo nalik gradu sastavljenom od sela".

Većina djece, čak i u gradovima koji su talibanska uporišta, kakav je Kandahar, obavljaju sigurno svoje svakodnevne dužnosti, kaže Sedwill. Broj civilnih žrtava u Afganistanu ove je godine najviši od početka međunarodne vojne intervencije krajem 2001., kojom je svrgnut talibanski režim. 

Bombe kućne izrade ili samoubilački napadi

U kolovozu je UN ocijenio da je više od 1200 civila ubijeno u Afganistanu u prvih šest mjeseci 2010. To je za 25 posto više u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. Ukupan broj žrtava - mrtvih i ranjenih, narastao je za 31 posto u istome razdoblju. Izvješće UNICEF-a (UN-ove zaklade za djecu) iz studenoga 2009., pokazalo je da se Afganistan ubraja među najopasnija mjesta za donošenje djeteta na svijet.

Bombe kućne izrade ili samoubilački napadi usmrtili su 74-ero djece u prvoj polovici godine. U listopadu je eksplozija bombe ubila najmanje devet osoba, među njima osmero djece u školskom autobusu koji je prevozio učenice u pokrajini Nimroz na jugozapadu. Djevojčice su izložene i prijetnji islamista, koji se protive školovanju žena. U doba talibanskog režima školovanje djevojčica bilo je zabranjeno, a danas na putu do škole djevojčicama takvi tvrdokorni islamisti znaju baciti kiselinu u lice.

Čelnik britanske humanitarne organizacije "Save the Children" osudio je Sedwillove izjave, nazvavši ih potpuno pogrešnima. "Svako četvrto dijete u Afganistanu ne doživi peti rođendan", rekao je Justin Forsyth, izvršni direktor organizacije.

22.11.2010. 15:33:02
http://metro-portal.hr/djeca-su-sigurnija-u-kabulu-nego-u-londonu-i-new-yorku/51585/