Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2011. 07:30:00
NOVA TEHNIKA UMJETNE OPLODNJE

Djeca s troje roditelja i bez genetskih bolesti

Bebe s tri biološka roditelja uskoro bi mogle ugledati svjetlo dana u Britaniji

Fotografija vijesti

No, prvo Britansko ministarstvo zdravstva mora učiniti korak prema odobravanju kontroverzne tehnike umjetne oplodnje. Traži se izvješće od sigurnosti i učinkovitosti tehnike koja bi mogla pružiti prevenciju od genetskih bolesti.

Stručnjaci iz HFEA (Odbor za ljudsku oplodnju i embriologiju) namjeravaju testirati tehniku koja može pobijediti mitohondrijske poremećaje. Samo u Britaniji oko 6500 djece rodi se s ozbiljnim bolestima koje uzrokuje pogrešna mitohondrijska DNK. To može uključivati fatalne poremećaje jetre, srca, kao i neurološke poremećaje.

Mitohondiji se nalaze u svakoj ljudskoj stanici i funkcioniraju kao logistika za pružanje energije stanicama. Nasljeđuju se isključivo od majke. Mitohondrijska DNK nije prisutna u jezgri oplođenog jajašca, što znači da znanstvenici moraju izvaditi jezgru i smjestiti je u jajašce donora.

Takav embrio bi imao 98 posto naslijeđen genetski materijal od majke i oca, i 2 posto od majke donora.

Alison Murdoch, šefica Odjela za reproduktivnu medicinu na Sveučilištu Newcastle, koja je razvila ovu tehniku, objašnjava: "Trenutno nismo spremni ovo provoditi na pacijentima, no znanost napreduje vrlo brzo i ovo je diskusija za parlament. Kao liječnica imam dužnost liječiti i gdje je moguće vrštiti prevenciju bolesti. A kod bolesti za koje ne postoji lijek, imperativ razvoja novih tretmana je još i veći."

Ipak, Josephine Quintavalle, osnivačica Odbora za reproduktivnu etiku dodaje: "Nitko ne spori pravo da se pokušaju ublažiti tragične posljedice bolesti potencirane oštećenim mitohondrijima, no ovaj tip genetičkog inženjeringa smatra se dosad najkontroverznijom i najriskantnijom solucijom.

Kako bi se uklonio loš genetski materijal, moraju se koristiti dva potpuno genetski različita embrija, dok se zdravi žrtvuje kako bi se osigurali ispravni mitohondriji. "Glasnogovornik ministarstva zdravstva se nadovezuje: "Prepustili smo stručnjacima da procijene sigurnost i učinkovitost nove tehnike, no ovaj tretman trenutno nije moguć pod sadašnjim zakonima. Kada dobijemo izvješće, odlučit ćemo je li vrijeme za provedbu novih regulativa."

12.03.2011. 07:30:00
http://metro-portal.hr/djeca-s-troje-roditelja-i-bez-genetskih-bolesti/56387/