Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2012. 20:38:12
MUKE PO RODITELJIMA

Djeca odbijaju jesti? Poslužite im što šareniju hranu

Znanstvenici su uočili da djeci privlači što šarenija hrana, a ne odmaže ni aranžiranje tanjura tako da namirnice formiraju smiješne likove

Fotografija vijesti

Ako imate klinca koji odbija jesti, ne očajavajte jer je rješenje tu - znanstvena studija je pokazala da šarena jela od šest različitih boja mogu djeci pojačati apetiti, a aranžirani tanjur tako da hrana formira smiješne likove djeci izgleda poprilično privlačno.

Znanstvenici sa sveučilišta Cornell smatraju da njihova studija ima potencijala da potakne roditelje da djeci serviraju raznolikiju hranu.

"Naša istraživanje je pokazalo kakve promjene se trebaju uvesti da bi djeci riba i brokule bile privlačnije. Odrasle i djecu vizualno privlače različite stvari, hrana koju im serviramo privlačna je nama, a ne njima", rekao je Brian Wansink, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su svoj eksperiment proveli tako što su grupi od 23 djece i 46 odraslih pokazivali fotografije različitih kombinacija hrane na tanjuru. Stručnjaci su uočili da je veća vjerojatnost da klinci pojedu sve sa tanjura ako postoji više boja i stvari za birati nego što bi im normalno roditelji servirali. Studija je pokazala da djeci draža hrana koja se sastoji od šest različitih boja, dok je odraslima prihvatljivo jelo do tri boje.

Također, djeca vole kada im se glavni dio obroka, primjerice meso, nalazi odmah ispred njih na početku tanjura i sviđa im se kada je hrana atraktivno aranžirana.

"Djeca ne samo da je draže kada na tanjuru imaju što više boja i sadržaja, nego vole da je glavno jelo na početku tanjura i da prilozi budu aranžirani u smiješne oblike", rekao je profesor Wansink.

Znanstvenici savjetuju roditelje da ne razmišljaju o svojoj djeci kao o odraslima dok im stavljaju hranu na tanjur, te da upotrijebe maštu prilikom aranžiranja, primjerice da prženom slaninom naprave osmjeh ili da graškom iscrtaju srce.     

06.01.2012. 20:38:12
http://metro-portal.hr/djeca-odbijaju-jesti-posluzite-im-sto-sareniju-hranu/67038/