Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2011. 08:46:00
TRUDNICE I STRES

Djeca majki koje su pod stresom stare brže od svojih vršnjaka

Stres za vrijeme trudnoće jedan je od najrizičnijih faktora koji utječe na ubrazno starenje stanica u djece, pokazalo je američko istraživanje

Fotografija vijesti

Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Irvine pokazalo je kako djeca majki koje svakodnevno proživljavaju visoku razinu psihološkog ili društvenog stresa za vrijeme trudnoće imaju veće šanse da počnu pokazivati znakove ubrzanog starenja.

Ovo je istraživanje po prvi put povezalo dugotrajni učinak prenatalnog stresa na starenje stanica u ljudskih potomaka.

Zbog čega i na koji način stres ubrzava starenje djeteta?

Pokazalo se kako je izlaganje fetusa visokoj razini materinskog stresa važan predskazivač duljine telomera u odrasloj dobi, budući da su telomere u djece čije su majke bile pod stresom kraće od onih u djece čije majke to nisu bile.

Telomere dijelovi DNK koji štite krajeve naših kromosoma - svaki put kad se naše stanice podijele, njihove telemere se skraćuju. Što su kraće naše telomere, tim naše stranice stare brže.

Generalno gledano, što s duže naše telomere, tim bolje. Skraćene telomere povezuju su se s prijevremenom smrću i bolestima koje obično izaziva starenje, poput dijabetesa, demencije, raka i koronarnih bolesti.

Kad su dr. Sonja Entringer i njezini kolege proučavali DNK inače zdravih 25-godišnjaka, čije su majke bile pod visokim stresom za vrijeme trudnoće, shvatili su da njihove stanice izgledaju znatno starije nego što su očekivali. Ispitanici su prosječno imali stanice tipičnih 29-godišnjak, a kod žena je ta razlika bila još očiglednija.

„Ovo je istraživanje prvo takve vrste koje je pokazalo kako prenatalni stres utječe na starenje stanica u ljudi i utabalo je važan put za ostala istraživanja koja će se dodatno baviti ovim zabrinjavajućim nalazima", zaključuje autorica studije.

21.10.2011. 08:46:00
http://metro-portal.hr/djeca-majki-koje-su-pod-stresom-stare-brze-od-svojih-vrsnjaka/64615/