Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2010. 14:00:00
RODITELJSTVO

Djeca koju odgajaju lezbijke su pametnija

Dugogodišnja studija pokazala je da homoseksualni roditelji nisu lošiji od heteroseksualnih

lezbijske obitelj homoseksualni parovi
lezbijske obitelj homoseksualni parovi (Shutterstock)

Najduža dosada provedena studija o utjecaju odrastanja u homoseksualnim obiteljima pokazuje da su djeca koju odgajaju lezbijke uspješnija u školi i društvenom životu od svojih vršnjaka.

Rezultati bi trebali utjecati na vlasti da promijene dosadašnju praksu posvajanja djece koja nije sklona homoseksualnim parovima, piše u američkoj studija naziva National Longitudinal Lesbian Family Study. Istraživači su pratili razvoj ukupno 78 djece od rođenja do 17. godine života. Djeca su začeta umjetnom oplodnjom, a na svijet ih je donijela jedna od žena u lezbijskoj vezi.  

"Testiranja otklanjaju svaku sumnju u kvalitetu lezbijki kao uspješnih roditelja", tvrdi Nanette Gartrell sa Sveučilišta u Kaliforniji koja je u istraživanje bila uključena od samog početka, točnije od 1986. godine.

Djeca iz lezbijskih obitelji uspoređivana su s vršnjacima iz heteroseksualnih veza koji su odrastali u sličnim okolnostima. Na testovima su pokazala višu razinu obrazovanja i snalaženja u društvu te niži stupanj agresivnosti.

"Rezultate istraživanja bi dobro trebali pročitati protivnici prava homoseksualnih parova. U Americi se događa nešto tragično - imamo toliko djece bez roditelja, a odgovorni homoseksualcima ne dopuštaju posvajanje", upozorava Gartrell.

U SAD-u oko 4% od ukupnog broja posvojene djece živi u homoseksualnim obiteljima.

08.06.2010. 14:00:00
http://metro-portal.hr/djeca-koju-odgajaju-lezbijke-su-pametnija/42053/