Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2010. 14:34:00
OTUŽNO

Djeca i konfliktni razvodi - roditelji u Hrvatskoj previše su manipulativni

Mila Jelavić je, pravobraniteljica za djecu, na predstavljanju zbornika "Djeca i konfliktini razvodi" naglasila da roditelji svojim ponašanjem mališanima otežavaju prevladavanje šoka

Mila Jelavić
Mila Jelavić (Ranko Šuvar/CROPIX)

U Hrvatskoj je lani 2,5 tisuće djece bilo izloženo manipulativnom ponašanju roditelja tijekom razvoda, a nakon razvoda oko 500 djece uopće nije viđalo drugog roditelja, dok je tisuću djece viđalo drugog roditelja puno manje od sudom propisane odluke jer je vrijeme i način susreta određivao roditelj s kojim je dijete ostalo živjeti, podatci su ministarstva zdravstva i socijalne skrbi predočeni na predstavljaju zbornika "Djeca i konfliktni razvodi".

Riječ je o zborniku u izdanju ureda pravobraniteljice za djecu što ga je danas pravobraniteljica Mila Jelavić zajedno s autorima stručnih članaka predstavila u povodu obilježavanja Dječjeg tjedna.

"Time smo željeli upozoriti na probleme djece kojima manipulativni roditelji otežavaju prevladavanje šoka, stresa i životnih promjena koje donosi razvod, odnosno na važnost rada i osposobljenosti stručnjaka s područja psihologije, sudstva i socijalnog rada da takve roditelje prepoznaju i spriječe u manipulativnom ponašanju", kazala je Jelavić. Recenzentica zbornika Dubravka Hrabar ocijenila je da zabrinjava povećanje broja manipulacija, čak 42,63 posto - od 2653 roditeljska sukoba i konflikta u kojima su centri morali intervenirati bila je procijenjena 1131 manipulacija. Uz to, centri su izrekli 1424 upozorenja roditeljima i 573 nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi, dodala je.

Surova stvarnostU Hrvatskoj je lani 2,5 tisuće djece bilo izloženo manipulativnom ponašanju roditelja tijekom razvoda, a nakon razvoda oko 500 djece uopće nije viđalo drugog roditelja, dok je tisuću djece viđalo drugog roditelja puno manje od sudom propisane odluke jer je vrijeme i način susreta određivao roditelj s kojim je dijete ostalo živjeti.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander upozorila je na činjenicu da manipulativni roditelji do sada nisu snosili nikakve posljedice za takvo ponašanje, ali da su u toj poliklinici počeli policiji i državnom odvjetništvu prijavljivati sve one za koje uoče da često ometaju kontakta s drugim roditeljem ili da lažno optužuju za seksualno zlostavljanje. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sandra Antolić-Kunšt poduprla je multidisciplinarni pristup problemu konfliktog razvoda te apelirala na iznalaženje modaliteta za zastupanje djeteta pred sudom.

S tim u vezi, savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović najavila je kako će ured pravobraniteljice i nadalje nastojati da se u prekršajnom postupku manipulativni roditelji sankcioniraju, da se osnuju obiteljski sudovi i osiguraju prostori za djecu na sudovima, kao i na angažiranju odvjetnika koji će štititi prava djece. Također, inzistirat će na uspostavi odgovarajuće mreže voditelja nadzora kad je u pitanju konfliktni razvod. Europska i svjetska iskustva stručnjaka u zborniku "Djeca i konfliktni razvod" iznijeli su predsjedateljica Odbora UN-a za prava djeteta Yanghee Lee i Peter Newell te predstavnici pravobranitelja za djecu iz brojnih europskih zemalja. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 14:34:00
http://metro-portal.hr/djeca-i-konfliktni-razvodi-roditelji-u-hrvatskoj-previse-su-manipulativni/49209/