Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2010. 15:46:29
ERGELA

Đakovo se za pomoć obratilo engleskoj kraljici Elizabeti II.

Đakovački gradonačelnik Elizabeti II. moli za daljnju samostalnost Državne ergele lipicanskih konja u Đakovu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Đakovački gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković danas je engleskoj kraljici Elizabeti II. i šefu Europske komisije za Hrvatsku Paulu Vandorenu poslao pisma u kojima ih moli da se svojim autoritetima založe za daljnju samostalnost Državne ergele lipicanskih konja u Đakovu.

Vinkoviću je povod za pismo kraljici njen posjet Đakovu i ergeli 1972. godine, kada se i sama divila đakovačkim lipicancima.

Ergelu Đakovo Vlada svojom nedavnom uredbom, u okviru mjera racionalizacije i Programa gospodarskog oporavka, želi pripojiti Hrvatskom centru za konjogojstvo - Ergeli Lipik, a čemu se Grad Đakovo, uz potporu brojnih građana protivi te se zalaže da Ergela zadrži status pravne osobe i svoju samostalnost.

Nakon dva prosvjeda i prošlotjednog sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, Grad Đakovo donio je odluku o privremenom zamrzavanju svih prosvjednih aktivnosti do 20. kolovoza, do kada se očekuje da se Vlada očituje o đakovačkom zahtjevu da Eergela zadrži svoj dosadašnji status. Ne očituje li se Vlada do tada, Grad Đakovo najavljuje nove prosvjede.

Navodeći u pismu da je ta Vladina odluka "izazvala revolt među građanima i konjogojcima", Vinković ističe i višestoljetnu povijest Ergele - 504 godine od njenog spomena i 204 godine organiziranog lipicanskog uzgoja u Đakovu te ocjenjuje kako bi gubitak samostalnosti za Ergelu doveo u pitanje taj simbol Đakova i Republike Hrvatske.

"Molimo Vas da iskoristite svoj utjecaj i autoritet kako bi Ergela Đakovo opstala jer bi njenim ukidanjem Đakovo izgubilo važan dio svog identiteta i povijesnog naslijeđa što bi bilo neprihvatljivo", navodi gradonačelnik u pismu kraljici, podsjećajući je na njen posjet đakovačkoj Ergeli.(hina/metro-portal)

16.08.2010. 15:46:29
http://metro-portal.hr/djakovo-se-za-pomoc-obratilo-engleskoj-kraljici-elizabeti-ii/46244/