Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2008. 23:14:05

Divljanju Francuza nema kraja

Francuzi htjeli bez ulaznica u NP Krka, jedan zgrabio recepcionerku za stražnjicu

Nakon divljanja na Visu, u Dubrovniku i na Mljetu, francuski gosti nisu se opametili
Nakon divljanja na Visu, u Dubrovniku i na Mljetu, francuski gosti nisu se opametili (Admir Buljubašić/CROPIX)

Francuski gosti nastavljaju svoj divljački pohod po dalmatinskim turističkim destinacijama. Poslije Visa, Mljeta i Dubrovnika, novi teški incident upriličili su i u Nacionalnom parku Krka.

Jedan od Francuza zgrabio je djelatnicu na recepciji Parka i podigao na ramena. Držeći je jednom rukom za noge da se ne može micati i otimati, a drugom za stražnjicu, odnio ju je do 200 metara udaljenog WC gdje ju je, poslije prijetnje da će zvati policiju, spustio.

Škrti Francuzi

Ovaj krajnje nepriličan čin napravila je posljednja grupa od 73 Francuza, od ukupno njih 367, koliko ih je toga dana preko Turističke agencije ‘Dubrovnik travel’  došlo u posjet Nacionalnom parku Krka. Unatoč upozorenju naših radnika na recepciji da u Park ne mogu bez ulaznica, kolektivno su odbili platiti ulaznice, u čemu ih je podržavala voditeljica grupe, izvjesna gospođa Tomaš, koja je počela i vrijeđati djelatike Parka. Pridružili su joj  se  i Francuzi, koji su nastavili i psovkama. U tom trenutku jedan od gostiju silom je zgrabio recepcionerku i odnio ju do WC-a. Ostali gosti iz grupe su se smijali i trčali za njim snimajući sve to sa svojim kamerama, mobitelima i fotoaparatima.

- Nakon ove scene, Francuzi su kupili ulaznice za Park, isparali ih na komadiće i dijelili među sobom, dok je jedan gost protrčavao gore-dolje kroz rampu, skakao u rijeku i vikao da mu djelatnici Parka ne mogu ništa - prepričava ravnatelj NP Krka mr. Željko Bulat.

Ostala sam šokirana kada me jedan od Francuza podigao i nosio unaokolo kao kakav trofej.
Martina Šarić
djelatnica NP Krka koja je bez razloga bila izvrgnuta omalovažavanju

Šokirani djelatnici

Ističući da je ovakvo ponašanje nedopustivo te da je na taj način povrijeđeno, ne samo dostojanstvo zaposlenika, već se time iskazuje nepoštivanje zakona Republike Hrvatske, kako od francuskih gostiju, tako i od vodiča, Bulat kaže da ovakve incidente treba javno prezentirati kako bi se spriječilo da se ponavljaju.

- Cijeli slučaj smo prijavili nadležnim državnim institucijama, pa neka se i oni time pozabave - kaže Željko Bulat.

Martina Šarić, 20-godišnja djelatnica nacionalnog parka Krka koja je najgore prošla u divljanju francuskih posjetitelja pred ulazom u Nacionalni park, kaže kako ona i njezine kolegice ničim nisu isprovocirale nemili događaj.

Piše: Piše: Marijan Džambo/EPEHA
10.06.2008. 23:14:05
http://metro-portal.hr/divljanju-francuza-nema-kraja/8444/