Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2012. 10:43:25
NITKO VIŠE NIJE SIGURAN

Diskografi plaćaju studente da cinkaju kolege pirate

Policiji, FBI-u, CIA-u, NASA-i i ostalim kraticama u lovu na internet pirate pridružili su se i neočekivani dušobrižnici - studenti koji potajno nadgledaju kolege

Fotografija vijesti

Ilegalno skidanje glazbe s interneta postalo je iznimno riskantno jer brojne agencije svakodnevno aktivno tragaju za prekršiteljima autorskih prava, no s novom i neočekivanom spoznajom piratstvo je postalo još opasnije jer više ne znate tko vas sve špijunira.

Naime, prominentni svjetski diskografi unovačili su studente da lociraju i "cinkaju" kolege koji ilegalno skidaju glazbu s interneta.

EMI, Sony, Universal i Warner financiraju antipiratsku udrugu proMedia koja, prema izjavi anonimnog zaposlenika, zapošljava studente da pregledavaju forume, blogove, P2P mreže, te popularne stranice s torrentima kako bi pronašli ljude koji skidaju glazbu.

Kada se prijestupnici jednom lociraju, studenti ih "cinkaju" diskografskim kućama i potom posreduju u izvansudskoj nagodbi u kojoj pirati moraju platiti tisuće dolara po prekršaju.

Piratstvo je loše i svi mi to znamo, iako ćemo uvijek naći neko opravdanje, no ovaj čin postavlja vrlo važno pitanje: gdje je nestala studentska solidarnost?   

13.06.2012. 10:43:25
http://metro-portal.hr/diskografi-placaju-studente-da-cinkaju-kolege-pirate/71894/