Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2013. 11:59:00
COSTA CONCORDIA

Discovery prikazuje specijal o najvećoj pomorskoj akciji spašavanja

U ovom jednosatnom specijalu Discovery će pokazati kako su se stručnjaci prip­remili za posao koji je uključivao izgradnju kolosalne platforme

Kako se izvlačila Concordia
Kako se izvlačila Concordia (Discovery Channel)

Spektakularna pomorska akcija spašavanja turističkog kruzera Costa Concor­dia odvila se 17. rujna ove godine i prijenosu tog događaja je svjedočio praktič­ki cijeli svijet. Ali samo kamere Discovery Channela ekskluzivno su bilježile baš svaki trenutak, planove, pripreme i samo izvršenje te iznimno komplicirane zadaće. Specijal Kako se izvlačila Concordia (Inside Rising Concordia) je na­stao na temelju ekskluzivnih snimki i razgovora s inženjerima koji su planirali i izvršili akciju, a emitirat će se u nedjelju 1. prosinca u 20 sati.

U ovom jednosatnom specijalu Discovery će pokazati kako su se stručnjaci prip­remili za posao koji je uključivao izgradnju kolosalne platforme zajedno s bolni­com, teretanom i smještajem za stotine ronilaca i specijalista. Također će otkriti kako je, korak po korak, tekao proces uspravljanja broda - poznat kao parbuc­kling - i kako će se brod osposobiti za odvlačenje u rezalište.

"Kada bih sve svoje dosadašnje operacije spašavanja u koje sam bio uključen pomnožio s deset, to bi otprilike pokazivalo koliko je zapravo ovaj pothvat velik i zahtjevan" rekao je Nick Sloane, glavni voditelj operacije. "To je najzahtjevni­ja i najduža pomorska akcija spašavanja u povijesti."

Turistički kruzer Costa Concordia, brod veći od legendarnog Titanika, 13. siječ­nja 2012. zabio se u greben kod talijanskog otočića Giglija i za sobom ostavio 32 poginulih i brojne ozlijeđene. Specijal će također rekonstruirati  što se zap­ravo događalo na brodu u kritičnim trenucima tog crnog 'petka 13-tog', koji će ostati zabilježen kao dan kada se dogodila jedna od najvećih pomorskih trage­dija.

29.11.2013. 11:59:00
http://metro-portal.hr/discovery-prikazuje-specijal-o-najvecoj-pomorskoj-akciji-spasavanja/81869/