Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2008. 22:08:03
clown, b. a.

Diploma iz klaunologije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Alexander Korab/MWN)

Tijekom Međunarodne konvencije klauna koja se održava ovaj tjedan u Mexico Cityju, preko 500 profesionalnih klauna planira pokrenuti inicijativu za osnivanje fakultetskog programa iz klaunologije.

Uz podršku Nacionalnog instituta Bella Arts Jaime Segobia, poznat pod umjetničkim imenom Pingo (šala) kaže da bi uz pomoć tog studija klauni mogli reevaluirati sav težak rad koji su do sada uložili u sebe.

Klauni iz cijele Latinske Amerike preplavili su Venustiano Carranza Theater, a na početku se Ricardo Morales, poznat kao Llantim, sin osnivača konvencije prisjetio se kako su nekad klaunovi na dječje rođendane dolazili u „civilki". Tek po dolasku su se presvlačili u radno odijelo i postajali zabavljači, no sada takvo što ne dolazi u obzir. Klaun odmah s vrata mora fascinirati pojavom.

Za Llantima je nasmijavanje djece stvar koja može promijeniti svijet. „Svoju profesiju trebamo koristiti kako bi proširili svjesnost o mnogim svjetskim problemima", kaže Morales, dodajući da klauni u današnje doba žele biti ozbiljno shvaćeni, pa čak i dobiti sveučilišno obrazovanje svojom umješnošću.

26.10.2008. 22:08:03
http://metro-portal.hr/diploma-iz-klaunologije/12674/