Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2008. 23:35:51

Dionice HT-a ispod 300 kuna, Crobex pao za 3,13 posto

Ulagače na Zagrebačkoj burzi zahvatio je val pesimizma

Fotografija vijesti

Jučer su na Zagrebačkoj burzi dionice HT-a pale za novih 2,5 posto i završile dan s cijenom od 298,02 kuna. To je najveće približavanje cijeni incijalne ponude dosad. Crobex je pao za 3,13 posto, a korekciju  je doživjelo 89 dionica.

Crni četvrtak

Počelo je relativno benigno, kao prikladan miks pozitivnog ozračja u Tokiju i sivila na Starom kontinentu, no u drugom dijelu dana likvidacija je poprimila ekstremne razmjere, a uporni prodavatelji praktički su izmakli tlo pod nogama domaćem tržištu kapitala, opisuje jučerašnja zbivanja na Zagrebačkoj burzi analitičar portala SEEbiz Mario Gatara. Eksplozija pesimizma gurnula je Crobex do najniže razine od kraja ožujka prošle godine, a ostvareno je oko 140 milijuna kuna prometa.
Najlikvidnija je bila dionica Atlantic grupe, koja je dan završila padom cijene od 4,1 posto. Nakon Atlantica i HT-a, najviše se trgovalo Ingrom, koja je zabilježila korekciju od 6,7 posto.

Crni četvrtakOd povijesnog maksimuma indeks Zagrebačke burze jučer je odstupio 22,78 posto, pad cijene zabilježilo je 89 dionica, a sveukupna trgovina dosegla je 140 milijuna kuna.
Dionica HT-a jučer je bila samo 30 kuna skuplja od cijene  iz IPO-a. 

I europski indeksi jučer su bili u padu, a jednaka je situacija i s regijom. Beogradska burza, nakon privremenog skoka koji je uslijedio zbog pobjede Borisa Tadića na predsjedničkim izborima, ovih dana bilježi pad, a i ljubljanski indeks SBI20 jučer se spustio za 1,5 posto. No, ni promet niti padovi ne mogu se usporediti s paranojom i pesimizmom koji su zahvatili ulagače na Zagrebačkoj burzi.

Analitičari pretpostavljaju da stanje još uvijek nije došlo do kritične točke pa bi moglo doći i do daljnejg pada na hrvatskom tržištu kapitala, ali, s obzirom na promjenjivu situaciju na svjetskim burzama i sve ostale potencijalne faktore, teško je  bilo što sa sigurnošću predvidjeti. 

Piše: METRO
07.02.2008. 23:35:51
http://metro-portal.hr/dionice-ht-a-ispod-300-kuna-crobex-pao-za-3-13-posto/2616/