Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2012. 19:59:18
UZROK KLIMATSKIM PROMJENAMA

Dinosauri 'vjetrovima' zagrijali atmosferu

"Naši izračuni pokazuju da su ti dinosauri mogli proizvesti više metana od svih sadašnjih izvora zajedno, prirodnih i kao posljedica ljudskih aktivnosti", kazao je Dave Wilkinson

Prema najnovijim podacima znanstvenika o klimatskim promjenama, količina "vjetrova" koju su ispuštali dinosari uvelike je pridonijela zagrijavanju planeta tijekom vrućeg i vlažnog mezozoika, javlja Hina.

Poput gigantskih dugovratih, pretpovijesnih krava, dinosauri sauropodi su tumarali planetom prije 150 milijuna godina, a znanstvenici su na temelju njihove veličine i brojnosti izračunali da su godišnje ispuštali 520 milijuna tona metana, piše u najnovijem broju časopisa Current Biology.

Metan je moćan plin koji uzrokuje učinak staklenika i 25 puta je jači od ugljičnog dioksida kada je u pitanju fenomen globalnog zatopljenja.

"Naši izračuni pokazuju da su ti dinosauri mogli proizvesti više metana od svih sadašnjih izvora zajedno, prirodnih i kao posljedica ljudskih aktivnosti", kazao je Dave Wilkinson sa sveučilišta John Moores.

Danas su za ispuštanje metana odgovorne krave, ovce i drugi biljojedi kojima su za probavljanje hrane potrebni mikrobi koji proizvode metan. Emisija metana uvelike je pala nakon početka industrijske revolucije prije 150 godina, ali se znatno povećala emisija ugljičnog dioksida, uglavnom zbog izgaranja fosilnih goriva.

07.05.2012. 19:59:18
http://metro-portal.hr/dinosauri-vjetrovima-zagrijali-atmosferu/70750/