Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2012. 09:52:00
NOVA TEORIJA

Dinosaure je pomelo veliko zagrijavanje

U permu je nestalo oko 95 posto svih tadašnjih vrsta životinja na zemlju, što je definitivno najveća kataklizma u povijesti Zemlje

Dinosaure je ubila vrućina
Dinosaure je ubila vrućina (Arhiva)

Teorija o nestanku dinosaura s lica zemlje u permu ima više, a sad se pojavila još jedna koja tvrdi da je kriva povišena temperatura svjetskih oceana, koji su u jednom razdoblju dosegli čak 40 stupnjeva.

Jedan od istraživača, geolog Paul Wignall, izjavio je za LiveScience da je moguće da su otkrili najvrućiji trenutak u povijesti planete nakon njenog formiranja. 

U permu je nestalo oko 95 posto svih tadašnjih vrsta životinja na zemlju, što je definitivno najveća kataklizma u povijesti Zemlje. Uz povišenu temperaturu oceana, u Sibiru je došlo do gigantskih erupcija vulkana koji su lavom pokrili skoro 7 milijuna četvornih kilometara, gotovo kao površina današnje Australije.

Sve to uzrokovalo je teška oštećenja ozonskog omotača i izumiranje životinja i biljaka. Nakon toga je nastupila mrtva zona koja je trajala pet milijuna godina, i tijekom koje se živi svijet gotovo i da nije razvijao.

Kako fotosinteza u moru prestaje na 35 stupnjeva, temperaturom mora oko ekvatora od 40 stupnjeva stvorio se začarani krug iz kojeg je Zemlja izašla tek nakon pet milijuna godina.

20.10.2012. 09:52:00
http://metro-portal.hr/dinosaure-je-pomelo-veliko-zagrijavanje/74436/