Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2011. 21:15:00
VJEROVALI ILI NE

Dim iz kineskih tvornica privremeno zaustavio globalno zatopljenje

Izgarenjem ugljena, pored brojnih štetnih plinova, izgara i sumpor čije čestice blokiraju sunčeve zrake i time omogućuju Zemlji da se bolje hladi

Fotografija vijesti

Nagli kineski industrijski razvoj možda je zaustavio globalno zatopljenje veliku većinu proteklog desetljeća, tvrde klimatolozi. Znanstvenici su ustvrdili kako je zagađenje sumporom iz brojnih kineskih termoelektrana na ugljen utjecalo na stabilizaciju temperature na Zemlji u zadnjih 10 godina.

Izgaranjem ugljena oslobađa se ugljični dioksid koji onemogućava našem planetu da otpusti u svemir dio sunčeve topline, stvarajući tako efekt staklenika. Međutim, izgaranje ugljena otpušta i čestice sumpora koje blokiraju dio sunčevih zraka, ne dopuštajući im da dođu do Zemlje, što automatski znači i da pomažu pri hlađenju planeta.

„Tijekom kineske ekonomske ekspanzije došlo je do naglog povećanja u emisiji sumpora u atomsferu" rekao je dr. Robert Kaufmann sa Bostonskog sveučilišta.

Predviđa se kako će globalne temperature opet u budućnosti porasti zbog toga što su i Kinezi počeli ograničavati onečišćenje svojih tvornica i elektrana, instalirajući na njih opremu koja pročišćava čestice sumpora.

Neki su klimatolozi predložili injektiranje sumpornih čestica direktno u atmosferu kako bi se oblacima povećao volumen, čime bi se postiglo da manje sunčevih zraka dolazi do površine. Nekoliko nedavnih studija odbacilo je ovu ideju zbog toga što bi učinak bio preslab da opravda skupoću i posljedice na okoliš.

Količina sumpora koja bi bila potrebna da se znatnije smanji globalno zatopljenje potpuno bi uništila arktički ozonski omotač i unazadila oporavak sloja iznad Antarktike za više od 70 godina, ako je vjerovati analizi Simone Tilmes iz Centra za istraživanje atmosfere u Koloradu.

„Nije tajna da su klimatske promjene velika prijetnja životu na Zemlji, ali svakako je potrebno još puno istraživanja prije nego se odlučimo za neko globalno geoinžinjersko rješenje problema" rekla je Tilmes.

Temperature na Zemlji u porastu su već više od stoljeća, otkako su postrojenja industrijske revolucije diljem planete počela u atmosferu ispuštati ugljični dioksid. Slično privremeno zaustavljanje temperature dogodilo se nakon 2. svjetskog rada kada je industrijska proizvodnja u nekim dijelovima svijeta počela koristiti mnogo sumpora.

Klimatolozi i borci za zaštitu okoliša zabrinuti su zbog neprestanog rasta temperatura koji bi mogao u budućnosti ostaviti nepopravljive posljedice na globalnu kvalitetu života, ekonomiju, prehranu, vrijeme te na kraju krajeva, ljudski život.

05.07.2011. 21:15:00
http://metro-portal.hr/dim-iz-kineskih-tvornica-privremeno-zaustavio-globalno-zatopljenje/60986/