Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2009. 09:09:18
svjetski dan zaštite okoliša

Film koji će nam promijeniti živote

Potpuno besplatno pogledajte film 'Home', neispričanu priču o planeti Zemlja

(Corbis)

Jedan od glavnih načina obilježavanja UN-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša koji se održava svake godine 5. lipnja svakako je film o našem planetu. Film će na današnji dan doživjeti svjetsku premijeru i to u preko 180 zemalja svijeta. 'Home' je priča o planetu Zemlji ispričana pod redateljskom palicom francuskog fotografa Yann Arthus-Bertranda.

Ovaj film koji svakim prizorom oduzima dah pokazuje život na Zemlji od samih početaka, penjući se visoko u oblake kako bi od tamo promatrao Zemljin izgled kada je priroda bila netaknuta i danas nakon uništavanja uslijed preživljavanja jedne vrste - čovjeka.

Ljudska je vrsta ugrozila stabilnost ekosustava nakon četiri milijuna godina evolucije. U posljednjih 50 godina iskorištavanje zemlje je krenulo gotovo nepovratnim pravcem. No Yann Arthus-Bertrand želi kazati: prekasno je da budemo pesimisti. Što znači da nije prekasno za reakciju. Mijenjajući pristup još je uvijek moguće spasiti planet, no potrebna je jedinstvena svijest o spašavanju našeg doma.

Ovaj film poput 'An inconvenient truth' Ala Gorea iz 2006. godine koji mu je donio Nobelovu nagradu za mir, također ima za cilj mijenjati ljude. Tome će pridonijeti prekrasna fotografija te odlična naracija i poruka filma. - Sada kada znamo kako ne bismo reagirali?

Film će se danas prikazivati u kinima diljem svijeta i može ga se skinuti na više od 15 jezika sa stranice www.youtube.com/homeproject.

Piše: Maggie Samways, MWN
05.06.2009. 09:09:18
http://metro-portal.hr/diljem-svijeta-isti-film-povodom-svjetskog-dana-zastite-okolisa/18600/