Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2023. 12:00:00
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Diljem Hrvatske apel za zabranu lanca

Plakati protiv držanja pasa na lancu šalju poruku o nužnosti unaprjeđenja zakonske zaštite životinja

Nema lanaca!!!
Nema lanaca!!! (Prijatelji životinja)

Od jučer, na ulicama Zagreba, Varaždina, Osijeka, Rijeke, Zadra, Splita, Pule i drugih gradova, mogu se vidjeti dojmljivi jumbo plakati udruge Prijatelji životinja. Dirljivim vizualom s porukom: „Lanac nije za psa. Držanje pasa na lancu treba zabraniti." šalju snažnu poruku o stravi držanja pasa na lancu i ističu jedan od svojih prijedloga za izmjene Zakona o zaštiti životinja.

Podsjećaju da su psi vrlo druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda i ugrožava njihovu dobrobit. Inače vrlo prijateljski raspoloženi psi, kad ih držimo zavezane, postaju nesretni i anksiozni. Dolazi do razvoja neuroza, pa i agresivnosti. Lanac koji je stalno na vratu uzorkuje ozljede i bol, a ogrlice ili i sam lanac bolno urastaju u kožu. Psi su sjedeći mamci za ugrize kukaca i parazita te uvijek postoji visok rizik od omotavanja lancem, ugušenja, maltretiranja ili čak napada od drugih pasa i ljudi.

Aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora". Ova nejasna i neprovediva odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu. 

Javnost je kroz potpisivanje peticija za zabranu držanja pasa na lancu od 2006. godine do danas, stalnu edukaciju, kampanju „Život na lancu nije život" i druge javne akcije visoko senzibilizirana za ovaj problem. 2021. godine Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i Prijatelji životinja te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja pokrenuli su inicijativu za potpunu zabranu držanja pasa na lancu kroz kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu". Kampanju su podržale mnoge lokalne i regionalne zajednice, Hrvatska veterinarska komora i Odjel veterinara male prakse Hrvatske te mnoge privatne veterinarske prakse, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska vatrogasna zajednica i druge institucije, kao i poznate osobe. Peticiju za zabranu držanja pasa na lancu potpisalo je gotovo 70 000 građana, dok su ankete potvrdile da više od 80 posto građana podržava zabranu držanja na lancu!

„Sve navedeno itekako jasno pokazuje želju javnosti da Ministarstvo poljoprivrede što prije propiše potpunu zabranu držanja pasa na lancu, što podržavaju i stručnjaci i građani i lokalne zajednice", ističu Prijatelji životinja. Kao prvi korak, Ministarstvo je osnovalo povjerenstvo, u kojemu će biti i Prijatelji životinja, koje uskoro treba početi s radom na novom Zakonu u cilju poboljšanja zakonske zaštite životinja u Hrvatskoj.

„Između ostaloga, na sastancima povjerenstva predložit ćemo potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce. Svoje prijedloge obrazložili smo na www.boljizakon.net. Nadamo se da će novi Zakon stupiti na snagu najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine", izjavili su iz Udruge.

Osim na www.boljizakon.net, više informacija i vizuali jumbo plakata dostupni su na www.prijatelji-zivotinja.hr.   

24.03.2023. 12:00:00
http://metro-portal.hr/diljem-hrvatske-apel-za-zabranu-lanca/141715/