Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 09:12:00
LOŠE VIJESTI ZA SLADOKUSCE

Dijetna pića vas debljaju

Najnovije istraživanje pokazalo je kako su tzv. dijetna pića toliko štetna da vam je, ako već morate, zdravije piti njihove šećerne verzije

Fotografija vijesti

Okus gotovo potpuno jednak šećernoj verziji vašeg omiljenog pića, a svega jedna kalorija po litri. Zvuči gotovo nestvarno, zar ne?

Desetogodišnja studija provedena na 500 muškaraca i žena pokazala je kako beskalorične varijante različitih cola, sokova i napitaka nažalost imaju puno gori učinak na vaše zdravlje i liniju nego što bi ste mogli pomisliti na prvi pogled.

Istraživanje je dokazalo kako čak i male količine niskokaloričnih pića dnevno mogu kroz nekoliko godina povećati vaš struk i do pet puta više nego što je to slučaj u ljudi koji takva pića nikad ne piju.

Rezultati studije toliko su dramatični da su američki istraživači savjetovali ljudima da potpuno prestanu piti ovakva pića i umjesto njih, žeđ počnu gasiti vodom.

Ukoliko ste jedni od onih koji se, svom trudu usprkos ne mogu, baš nikako ne mogu odreći tog slatkog zadovoljstva, znanstvenici preporučuju da radije pijete „normalne", šećerne varijante ovih pića jer je to dugoročno bolje za vaše zdravlje i kilažu.

Profesorica Helen Hazuda, voditeljica istraživanja sa Sveučilišta u Texasu, rekla je kako dijetna pića i umjetni zaslađivači potiču želju za slatkim u tijelu, „varaju" apetit i oštećuju moždane stanice. Smatra i da je apsurdno o umjetnim sladilima govoriti kao o „zdravoj" alternativi, kako ih njihovi proizvođači obično reklamiraju.

„Možda nemaju kalorija, ali takva su pića prepuna negativnih posljedica" zaključuje.

29.06.2011. 09:12:00
http://metro-portal.hr/dijetna-pica-vas-debljaju/60715/