Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 17:00:00
STALNA NEISPAVANOST

Dijete vam je stalno pospano? Možda je u pitanju PDP

Pretjerana dnevna pospanost relativno je česta pojava među djecom. Za taj problem najbolje je posavjetovati se s liječnikom

Pretjerana dnevna pospanost
Pretjerana dnevna pospanost (Deviantart)

Ako vaše dijete često tijekom dana zadrijema, vrlo je lako moguće da se radi o nečemu što nije odmah uočljivo. Pretila, astmatična, tjeskobna i depresivna djeca su sklona tome u dnevnim satima dožive pretjeranu pospanost (PDP) ili dnevnu hipersomniju.

„Naši podatci sugeriraju da je pretjerana dnevna pospanost kod mlađe djece izraženije povezana s pretilošću i promjenama raspoloženja nego kod odraslih", rekao je Edward Bixler, profesor psihijatrije sa Medicinskog fakulteta Državnog sveučilišta Pennsylvania.

PDP je u osnovi nesposobnost ostajanja budnim tijekom dana, dok je nepravilno disanje u snu pojam koji označava nekoliko poremećaja poput apneje, koju karakteriziraju stanke u disanju, objašnjava časopis Sleep.

„PDP može omesti dnevno funkcioniranje djece i izravno utjecati na akademsku uspješnost", napomenuo je Bixler. „Iako je pretjerana dnevna pospanost kod odraslih bila predmet opsežnih istraživanja, studije čimbenika rizika povezanih s PDP-om kod djece poprilično su ograničene."

Ukratko, Bixler je s kolegama analizirao 508 djece i kod 15 posto njih detektirao PDP, kako stoji u službenom fakultetskom priopćenju. Istraživači su bilježili visinu, težinu indeks tjelesne mase i opseg struka svakog djeteta - to su glavni markeri pretilosti i metaboličkih abnormalnosti.

Sva su djeca provela noć u laboratoriju gdje se pokušalo otkriti ima li tko apneju u snu - najmanje pet sekundi zastoja u disanju tijekom sna. Roditelji su ispunili upitnike o djeci i spavaćim navikama i PDP-u.

Čak 77 djece u dobi između 5 i 12 godina je imalo PDP, u 51,8 posto slučajeva se radilo o dječacima. Pokazalo se da su opseg struka, povijest astme, uporaba lijekova za astmu, žgaravica i simptomi tjeskobe i depresije (dobiveni iz upitnika koje su popunjavali roditelji) i spavaćih poremećaja znatno doprinosili razmjeru djelovanja PDP-a. Pretilost je bila jedan od najutjecajnijih čimbenika za predviđanje PDP-a što sugerira da su metabolički mehanizmi važni za mehanizme koji izazivaju PDP. Ako mislite da vaše dijte ima PDP, obratite se liječniku.

17.05.2011. 17:00:00
http://metro-portal.hr/dijete-vam-je-stalno-pospano-mozda-je-u-pitanju-pdp/58950/