Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2013. 21:26:00
MA DA?!

Dijete nas zaglupljuju?

Mozak tijekom dijete previše vremena troši na brojanje kalorija i pridržavanje strogog režima prehrane, pa ne preostaje puno vremena za razmišljanje

Otkad sam na dijeti, sve mi je nekako nejasno ... :)
Otkad sam na dijeti, sve mi je nekako nejasno ... :) (Shutterstock)

Dijete mogu biti pogubne za zdravlje ako se radi o ekstremima, a posljednje istraživanje dalo je rezultate koji su gotovo nevjerojatni - dijeta nas doslovno zaglupljuje. Da nije došlo s Harvarda, ovo bi istraživanje prošlo nezapaženo, ali ovako je dobilo svoje mjesto na svim naslovnicama.

Naime, prema znanstvenicima s Harvarda, suzbijanje žudnje za hranom i opsesivno brojanje kalorija sužava nam svijest i smanjuje prostor za računanje i razmišljanje. Ukratko, briga o dijeti ne dozvoljava koncentriranje na druge misaone radnje, što u konačnici rezultira ograničenim mentalnim sposobnostima. 

I sami su znanstvenici ostali iznenađeni rezultatima svog istraživanja, pa dodaju da treba napraviti dodatna istraživanja kako bi se došlo do svih ključnih detalja ovih procesa u mozgu, no nemaju dvojbe oko utjecaja dijete na rad mozga. 

Voditelj istraživanja je u izjavi za New York Times ponovio da su rezultati možda šokantni, no imaju logike jer je dobro poznato da mozak u određenom vremenu može obavljati samo određene radnje, pa briga o dijeti stvarno potiskuje sve drugo iz svijesti.

26.09.2013. 21:26:00
http://metro-portal.hr/dijete-nas-zaglupljuju/80706/