Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2013. 10:53:00
DIJETA OSAM SATI

Dijeta osam sati - smršavite 4.5 kilograma u tjedan dana

Zvuči na prvi pogled nemguće osim uz izuzetno restriktivnu dijetu, no ovdje je sve u tajmingu, a ne u samoj hrani, kaže dijeta osam sati

Samo osam sati hranjenja dnevno i željena težina je tu :)
Samo osam sati hranjenja dnevno i željena težina je tu :) (Arhiva)

Dijeta osam sati zvuči pomalo zbunjujuće, no pokazalo se da je to moguće, uz samo jedan jedini uvjet: jedite što želite, no isključivo u vremenu između 9 i 17 sati.

Autori dijete, David Zinchenko i Peter Moore kažu da je stalno grickanje kroz dan, a posebno navečer, glavni i odgovorni krivac za debljinu. Prema njihovoj teoriji, tijelo ne može preraditi hranu koja se unese nakon određenog sata u danu, pa se ona taloži u masne naslage.

Knjiga tvrdi da je moguće izgubiti do 4.5 kilograma u samo tjedan dana, te čak devet kilograma u mjesec i pol dana, pod uvjetom da odredimo kojih ćemo osam sati u danu jesti i toga se striktno pridržavamo.

Autori preporučuju odabir vremenskog okvira između 9 i 17 ili 11 i 19 sati, jer, kako kažu, umjetna rasvjeta dovela je zapravo do umjetnog produženja vremena za jelo, jer tijelo ima prirodnu kočnicu koju uporno ignoriramo. 

Prema ovoj teoriji, produženo vrijeme jela radi kaos u probavnom sustavu, kao i u sustavu za izlučivanje hormona i enzima, što rezultira debljinom.

Teoriju podržava i profesor Panda sa Salk Institute for Biological Studies u kalifornijskoj La Jolli, jer po njemu kasni odlasci u krevet i konzumacija hrane u kasnim satima utječu na pojavu dijabetesa. 

Argument koji nudi je činjenica da se u zadnjih pedesetak godina počelo kasnije odlaziti u krevet, a upravo je u tom razdoblju došlo do prave epidemije debljine. 

Teorija o dijeti osam sati testirana je na laboratorijskim miševima, gdje su nakon 100 dana hranjenja po tom režimu svi redom izgubili određenu težinu, koja u ljudskim relacijama korespondira s naslovom.

Što reći ... napravite raspored i krenite!

04.01.2013. 10:53:00
http://metro-portal.hr/dijeta-osam-sati-smrsavite-4-5-kilograma-u-tjedan-dana/75795/