Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2010. 09:42:00
SILICIJ DOBIO KONKURENCIJU?

Dijamanti bi mogli postati važan dio novih superračunala

Uz dijamantne pločice s atomima dušika mogle bi se pohraniti i brže obrađivati ogromne količine podataka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Dijamantne pločice s rupama mogle bi odrediti budućnost superračunala. Znanstvenici iz Kalifornije su upotrijebili komercijalno dostupnu tehnologiju kako bi složili posebne uzorke dijamantnih pločica s rupicama ispunjenim dušikom. Takve nazovimo ih naprave mogle bi čuvati više podataka od postojećih silicijskih sustava - i to nekoliko milijuna puta više - a ujedno bi se ti podatci mogli brže obrađivati. To kako će dijamantno računarstvo biti primijenjeno u stvarnosti tek treba vidjeti. Možda će se zahvaljujući ovoj tehnici razviti nova još bolja računala sa silicijskim sustavima, ali stručnjaci uvjeravaju da će se otvoriti i nova vrata u razvoju raznih lijekova kao i kriptografije. Dušik se nalazi u dijamantima onoliko dugo koliko dijamanti postoje, zato neki od njih imaju one žućkaste nijanse.

>> Znanstvenici korak bliže stvranju istinskih kvantnih superračunala

Znanstvenici su godinama koristili takve dijamante u istraživanjima u sferi kvantne mehanike. David Awschalom sa Svučilišta iz kalifornije u Santa Barbari i su-autor novog članka objavljenog u časopisu ACS Nano Letters, kaže da se već neko vrijeme služio sad već poznatim tehnikama stvaranja defekata (na atomskoj razini) na inače savršenim dijamantima. Superračunalo temeljeno na principima kvantne mehanike zahtijeva preciznost koje u prirodi gotov da i nema pa su zato znanstvenici pokušali pronaći način za umjetno stvaranje specifičnog niza rupica ispunjenih dušikom na pločicama, odnosno listićima dijamanta. Kalifornijski stručnjaci, u suradnji sa Nacionalnim laboratorijem Lawrence Berkeley, to su i uspjeli. Uz pomoć ionske zrake su razdvojili dva atoma ugljika i zatim ih zamijenili jednim atomom dušika. U samo jednoj sekundi znanstvenici su mogli injektirati oko 4,000 sjajnih atoma dušika.

>> Mačji mozak inspirirao stvaranje novih superračunala

Minutu kasnije, dijamantna pločica od nekoliko centimetara bila je potpuno prekrivena točno određenim uzorkom atoma dušika. Sama tehnika i nije toliko komplicirana. Sve što vam je potrebno možete nabaviti preko interneta, uvjerava, Awschalom. Ključ stvaranja računala koji radi na principu dijamantne kvantne mehanike je jedan dodatni elektron u rupama. Kod tradicionalnih računala informacije se prema u vidu binarnog koda (0,1). Kod dijamantnih kvantno-mehaničkih računala informacija bi se spremala u obliku rotacije toga elektrona. Drugim riječima, informacija bi se mogla spremiti kao '1'. '0', ali i u vidu smjera u kojem se elektron okreće. Točnu matematičku usporedbu u količini podataka koji bi se mogli spremati na ovaj način u odnosu na postojeće je trenutno nemoguće izvesti, ali razlika bi bila drastična.

>> Kristali omogućuju stvaranje superračunala

Međutim, malo je vjerojatno da će dijamanti zamijeniti silicij. Prema mišljenju Raya Beausoleila iz odjela za Informacijske i kvantne sustave u HP-u, „kvantno računalo vam neće pomoći da brže zbrojite dvije vrijednosti." Ali to ne znači da krajnji potrošači neće imati koristi od njih. Takva tehnologija će sigurno pomoći u modeliranju ekstremno kompleksnih problema, dodaje Beausoleil dok njegov kolega David DiVicenzo smatra da je ovo istraživanje samo točka na i u priči o tome što sve možemo staviti u dijamant kako bi ga učinili elektronički aktivnim.

24.08.2010. 09:42:00
http://metro-portal.hr/dijamanti-bi-mogli-postati-vazan-dio-novih-superracunala/46659/