Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 17:30:00
GENETIKA

Dijabetes češće pogađa djecu čiji očevi nezdravo jedu

Očevi bi trebali više paziti kako se hrane jer time direktno utječu na zdravlje svoje djece

Dijabetes češće pogađa djecu čiji očevi nezdravo jedu
Dijabetes češće pogađa djecu čiji očevi nezdravo jedu (Shutterstock)

Dijabetes je bolest koja nažalost sve više pogađa razvijene zemlje. Iako stručnjaci potvrđuju da je razlog tomu sve veći broj pretilih osoba, novo istraživanje pokazuje da su i roditelji zbog svojih nezdravih navika krivi za dijabetes svoje djece. Naime, studija objavljena u časopisu Nature pokazuje da očevi koji jedu nezdravu hranu svoju djecu izlažu većem riziku od dijabetesa.

Američki i australski znanstvenici su u sklopu istraživanja mlade mužjake štakora hranili masnom hranom, parili ih sa zdravim ženkama i potom pratili zdravlje njihovih ženskih potomaka. Male ''kćerkice'' dobile su dijabetes prije nego su ušle u pubertet, a koncentracija šećera u krvi bila im je dvostruko viša od mladunčadi koju su izlegli drugi štakori

>> Pazite što jedete jer možete postati glupi

Osim toga, njihovo tijelo je proizvodilo tek pola količine inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi i ključan je u razvoju dijabetesa. Iako je studija uključila samo žensku mladunčad, znanstvenici smatraju da bi i rezultati kod muških potomaka bili vrlo slični.

Vjeruje se da je nezdrava masna hrana uzrokovala promjene DNA u spermi štakora, što je pak prouzročilo ozbiljne zdravstvene probleme u metabolizmu u sljedećoj generaciji. Znanstvenici vjeruju da se nešto slično događa i kod ljudi.

22.10.2010. 17:30:00
http://metro-portal.hr/dijabetes-cesce-pogadja-djecu-ciji-ocevi-nezdravo-jedu/50139/