Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2017. 14:01:00
SJAJNO!

DHF s retro-štihom: na veliko platno stižu restaurirani kratkometražni klasici

Ukupno četrnaest digitalno restauriranih filmova pod zajedničkim nazivnikom "Obnovljena baština" stiže s arhivskih polica ravno na velika platna Dana hrvatskog filma

12 restauriranih filmova na velikom platnu
12 restauriranih filmova na velikom platnu (DHF)

Na ovogodišnjem 26. izdanju Dana hrvatskog filma koje će se održati od 16. do 20. lipnja u Zagrebu posebna pažnja pridat će se kratkometražnim domaćim klasicima koji se rijetko imaju prilike vidjeti u kinima i u restauriranom obliku.

 Ukupno četrnaest digitalno restauriranih filmova pod zajedničkim nazivnikom "Obnovljena baština" stiže s arhivskih polica ravno na velika platna Dana hrvatskog filma. Svaka projekcija u sklopu natjecateljskog programa započet će tako nekim znamenitim kratkišem - igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim - s kojega su meštri restauratorskoga zanata prethodno skinuli tragove godina i sjenu starosti.

Riječ je redom o ostvarenjima slavnih redatelja čijem antologijskom statusu nije naškodio zub vremena, bilo da su nastali u danima one međuratne i još uvijek nijeme kinematografije, poput Miletićeva Zagreba u sjeni velegrada iz 1934, ili u nekom od poslijeratnih desetljeća dvadesetoga stoljeća, poput filmova Babaje, Krelje, Papića, Žižića, Vukotića, Galete, Marušića, Zimonića i drugih suvremenijih autora.

Među naslovima koje će biti moguće pogledati u okviru programa Obnovljena baština nalaze se i Ljubav, kratkometražni igrani film Ante Babaje iz 1963. u kojem Bog Amor krstari gradom i strelicama nasumično pogađa muškarce i žene, izazivajući komične obrate dok na kraju ne ostane bez posla te sfaĩra 1985-1895, epohalni eksperimentalni filmski rad Ivana Ladislava Galete (1971.-1984.) posvećen sjećanju na Odiseju u svemiru 2001. u kojem glasovita Kožarićeva kugla postaje ironijskim surogatom mističnoga monolita. Program također donosi kratkometražni dokumentarni film Krste Papića Charter let br.... iz 1975. koji se bavi problemom prekobrojne i nezbrinutne odrasle ženske djece u pasivnim krajevima bivše Jugoslavije, a koji se nerijetko rješavao dogovorenim udajama za situirane apatride u prekomorskim zemljama. Film prati četiri djevojke iz Dalmatinske zagore, koje su se nakon dopisnog upoznavanja s budućim muževima odlučile skrasiti u Australiji te istodobno pokazuje ne baš krasno naličje njihove buduće egzistencije u novoj inačici patrijarhata. Tu je i niz kultnih animiranih naslova, poput Ars Gratia Artis (1970.) Dušana Vukotića koji nas vodi u čudan izvanvremenski pejzaž i otvara iznenađujuće prozore u svijet mašte te Maske crvene smrti iz 1969. Pavla Štaltera i Branka Ranitovića nastale prema istoimenoj priči Edgara Allana Poea.

26. DHF održat će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti - Frankopanska 22.

02.06.2017. 14:01:00
http://metro-portal.hr/dhf-s-retro-stihom-na-veliko-platno-stizu-restaurirani-kratkometrazni-klasici/105311/