Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2013. 16:24:00
PRAVILA

Detoksikacija - osnovni principi dijeta

Detoksikacijske dijete postale su vrlo popularne u zadnje vrijeme, a sve se u stvari temelje na istim pretpostavkama

Opustite se i izbacite otrove iz tijela
Opustite se i izbacite otrove iz tijela (Arhiva)

Detoksikacijske dijete imaju za svrhu čišćenje tijela od štetnih tvari, tako da su zapravo sve bazirane na istim principima, uz zapravo male razlike od jedne do druge.

Donosimo vam temeljne postavke detoksikacijskih dijeta od kojih i vi sami možete složiti svoju dijetu koja će odgovarati vašim preferencijama. 

Sve detoksikacijske dijete počinju s istim naputcima: unosite što više tekućine, izbjegavajte čokoladu, alkohol i kavu i neka vam na tanjuru bude što više voća i povrća. 

Sirova hrana također se preferira tijekom detoksikacijske dijete, pa je dosta logično da je većina njih zapravo vegetarijanska. 

Uz to, na tanjuru treba biti što manje rafiniranih ulja, obrađene hrane, soje, krumpira, margarina, tjestenine, glatkog brašna i bijelog šećera. Vrlo često se preporučuje izbacivanje mliječnih proizvoda iz prehrane, ili barem sira, a ostalo se ograničava na najmanju moguću mjeru. 

Dijeta bez vježbanja nije prava dijeta, no u ovom slučaju preporučuje se laganije vježbanje, joga i sauna, tople kupke i meditacija. 

Od tekućine se, uz vodu, preporučuju velike količine biljnih čajeva, i to 

Maslačak, koji je dobar diuretik i čisti kožu, crveni korijen koji stimulira rad limfnih čvorova, čičkov korijen zbog nježnog čišćenja krvi i jetre, te đumbir zbog poboljšavanja probave, cirkulacije i antibiotičkih učinaka. 

09.02.2013. 16:24:00
http://metro-portal.hr/detoksikacija-osnovni-principi-dijeta/76410/