Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2010. 11:50:00
U OPADANJU

Desna obala Neretve pod vodom, u Kominu poplavljeno 160 zgrada

U najvećem dijelu Metkovića promet nije moguć, a djelomično su poplavljena i mjesta u blizini Trogira i na Šibenskoj rivijeri

Desna obala Neretve pod vodom, u Kominu poplavljeno 160 zgrada
Desna obala Neretve pod vodom, u Kominu poplavljeno 160 zgrada (Tom Dubravec/Cropix)

U Kominu je poplavljeno 160 zgrada, među kojima polovica stambenih, a zbog teškoga zdravstvenog stanja dvije su starice tijekom jutra gumenim čamcima prevezene u bolnicu, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Osobito je teško na desnoj obali Neretve u Metkoviću, u Zagrebačkoj ulici i Ulici neretvanskih gusara, a na velikom dijelu tog područja promet nije moguć. Time je ugrožena opskrba stanovništva, koja se rješava uz pomoć pripadnika HGSS-a. Na području Opuzena voda je podzemno ušla u desetak kuća, kojima pomažu lokalne komunalne službe.

Na preporuku Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije građani vodu trebaju uzimati isključivo iz javnih vodovoda, a zbog preventivnih razloga trebali bi je prokuhavati. Stanovništvo zasad ima struju, ali s obzirom na to da su obje trafostanice na desnoj obali Neretve, možda će biti isključene. Manji dio stanovništva na lijevoj obali rijeke nema struje.

Zatvorena je državna cesta D9, granični prijelazi Doljani i Gabela Polje te cesta D62, dionica 3: Mali Prolog - Kula Norinska.

Stanje u sljevnom području Cetine je pod nadzorom. U dogovoru s HEP-om iz akumulacije Peruča ispuštaju se određene količine vode, ali nijedno područje u tom sljevu, osim onih u kojima se redovito događaju poplave nije poplavljeno.

Na sljevnom području Vrljike jučer je porasla razina vode u akumulaciji Ričicama, a na izvoru Vrljike povećani su dotoci pa se voda izlila na novim mjestima. Imotsko polje, pogotovo u dijelu Zmijavaca i Runovića, sve više plavi, ali nema posebno ugroženih stambenih i gospodarskih zgrada.

Zbog velikoga plimnog vala, rano jutros iz Seget Vranjica, u blizini Trogira, dojavljeno je da voda ulazi u kuće blizu mora te se organizira ispumpavanje vode i izrada zečjih brana. Zbog podizanja razine mora i visokih valova, jutros su djelomično poplavljena i neka naselja na Šibenskoj rivijeri - Rogotin, Šibenik, Zaton, Strima, Vodice, Pirovac, Tisno, Jezera i Murter.

Na području grada Gospića poplavljeno je osam objekata, a u Kosinju je poplavljena prometnica Kosinj-Sušanj. Ledena kiša protekle je noći uzrokovala i velike kvarove na dalekovodima te je trenutačno na području "Elektrolike" između 2500 i 3000 potrošača bez struje.

Vodostaj rijeke Krke jutros je počeo opadati, kao i vodostaj rijeke Butišnice.

U Požeško-slavonskoj županiji je zbog visokog vodostaja rijeke Orljave za promet zatvorena lokalna cesta Poloje - Bučje (Pleternica), a u Zadarskoj županiji i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava za sljevno područje Zrmanju - Zadarsko primorje na području Obrovca.

U istarskom selu Juradima, koje je na strmom terenu iznad jezera Butonige, zbog obilnih oborina pojavila su se klizišta, što zasad ne ugrožava stanovnike, nego samo neke pomoćne objekte ispod sela na koje su postavljene geodetske markice i reperi radi praćenja aktivnosti terena. Uz pomoć građevinske mehanizacije izrađeni su dodatni kanali za odvodnju oborinske vode. (hina/metro-portal)

03.12.2010. 11:50:00
http://metro-portal.hr/desna-obala-neretve-pod-vodom-u-kominu-poplavljeno-160-zgrada/52128/