Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2019. 09:46:00
ANALIZA

Desetogodišnja vladavina Samsung Galaxy S serije

Deset godina kontinuiranih inovacija, neprekidnih istraživanja, ogromnih ulaganja i postavljanja standarda doprinijeli su da Galaxy S serija bude sinonim za najbolji pametni uređaj na svijetu

Počelo je u lipnju 2010. godine
Počelo je u lipnju 2010. godine (Sanja Ledinek)

Proteklo desetljeće pamtit ćemo po mnogim povijesnim događajima, ali i po velikim i inovativnim promjenama u svijetu mobilne tehnologija. Prije deset godina na tron je došla Samsungova Galaxy S serija koja je izazvala pravu revoluciju i oblikovala budućnost pametnih uređaja.

Mnogi će se složiti da je lakše doći do vrha, nego na njemu ostati. Deset godina kontinuiranih inovacija, neprekidnih istraživanja, ogromnih ulaganja i postavljanja standarda doprinijeli su da Galaxy S serija bude sinonim za najbolji pametni uređaj na svijetu. Svjedoci smo perioda u kojem pametni uređaj predstavlja produžetak nas samih. Samsung je odigrao značajnu ulogu u tome, kao i u cjelokupnoj mobilnoj evoluciji, te ne možemo gledati unazad, a da ne spomenemo i prvi Galaxy S pametni uređaj.

Povijest se počela ispisivati u lipnju 2010. godine kada je Samsung na tržište lansirao izvanserijski pametni uređaj. Kamera od 5 MP fotografirala je, za to doba, savršene fotografije, a 512 MB RAM memorije je ostavljala bez daha. Korisnici ovog telefona, njih čak 24 milijuna, nisu znali što raditi s 8 do 16 GB memorije, niti što sa sobom donosi Android Eclair 2.1. Također, na brzinu interneta od 3G nitko se nije žalio.

Deset godina kasnije, ove specifikacije više ne zadovoljavaju potrebe Samsungovih korisnika. Evoluciju mobilne tehnologije najbolje možemo primijetiti uspoređujući spomenuti pametni uređaj s Galaxy S10 serijom. CPU performanse su 10 puta bolje, rezolucija zaslona 11 puta, kapacitet memorije 24 puta, brzina interneta čak 277 puta bolja (od 3G do 5G), RAM memorija 16 puta, dok je baterija 3 puta snažnija. Sjećamo se, Galaxy S imao je minimalne sigurnosne značajka koje su podrazumijevale unos lozinke ili uzorka. Danas, na S10 i S10+, imamo senzor za očitavanje otiska prsta na zaslonu i prepoznavanje lica vlasnika uređaja. Kamera od 5 MP evoluirala je do točke da je pored nje fotoaparat apsolutno bespotreban.

Od 2010. do danas, Galaxy S serija broji nekoliko stotina milijuna korisnika. Kako je svaki sljedeći pametni uređaj bio posljednji krik mobilne tehnologije, upravo se Galaxy S seriji pripisuje značajna uloga u sve većoj konzumaciji interneta preko pametnog uređaja, koji je na kraju postao i primarni multimedijalni uređaj. Kontinuirane inovacije u svaki sljedeći uređaj iz S serije donosile su niz novih mogućnosti pružajući impresivno korisničko iskustvo.

Evolucija Galaxy S serije i brzina kojom se razvijala osluškujući želje i potrebe njenih korisnika, potiče nas na razmišljanje što će ista novo donijeti u sljedećih deset godina. Budući da Samsungu ne manjka motivacije i želje da ostane na tronu, svakako da će biti interesantno gledati kako će se S serija dalje usavršavati. Uzimajući u obzir sve što je do sada napravljeno i brzinu kojom se tehnologija razvija, sigurno je da od Galaxy S serije možemo očekivati još mnogo toga u budućnosti. Iako ne djeluje tako, možda je ovo samo početak jedne nove ere tehnologije.

Piše: Sanja Ledinek
25.06.2019. 09:46:00
http://metro-portal.hr/desetogodisnja-vladavina-samsung-galaxy-s-serije/119206/