Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2017. 10:02:00
POZIV

Deseti Subversive Festival počinje u Zagrebu

Tradicionalni filmski dio, Subversive Film Festival, koji se ove godine održava pod nazivom "Deset godina slobodnog filma" otvorit će 7. svibnja u kinu Europa igrani film "Mladi Karl Marx"

SFF po deseti put
SFF po deseti put (SFF)

Subversive Festival će tijekom tri tjedna ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija, u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci.

"Europoly" kojim počinju festivalska događanja projekt je udruga iz Hrvatske, Srbije, BiH i Austrije, na temu migracija kroz povijest, koji će trajati do 11. svibnja u Kulturno-informativnom centru.

Uz konferencije, koje se održavaju u glavnim gradovima organizatora, projekt donosi izložbeni program i filmske projekcije. Projekt se ponajprije bavi migracijama iz jugoistočne Europe na zapad, počevši od gastarbajtera u šezdesetima, preko ratnih izbjeglica iz devedesetih i odlazaka mladih te odljeva mozgova, do najnovije izbjegličke krize.

"Mladi Karl Marx" otvara filmski dio festivala

Tradicionalni filmski dio, Subversive Film Festival, koji se ove godine održava pod nazivom "Deset godina slobodnog filma" otvorit će 7. svibnja u kinu Europa igrani film "Mladi Karl Marx".

U režiji haićanskog aktivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka, film prikazuje rane Marxove dane i rađanje Komunističke lige.

Do 14. svibnja u kinima Europa i KIC, prikazat će se više od pedeset filmova, a u natjecateljskom programu natječu se za nagradu Wild Dreamer.

U konkurenciji će se prikazati, među ostalim, dokumentarni film "Politika, priručnik za upotrebu" Fernanda Leóna de Aranoe koji prikazuje što se događa iza kulisa madridske središnjice Podemosa i kamerom proviruje iza njezinih kulisa. Autor je snimio više od 500 sati materijala, saževši u dva sata okolnosti Podemosove unutarnje krize i njihove pokušaje razbijanja španjolske političke dihotomije.

Za nagrade se natječe i "Štakorski film" baltimorskog punkera Thea Anthonyja, koji se opisuje kao etnografska studija o institucionalnom rasizmu koja promatra povijest jednog grada kroz njegov odnos prema štakorima koji su ga okupirali.

Psihološki triler "Stilistica", u kojemu je Kristen Stewart uhvaćena u bizarnoj spiritističkoj seansi s misterioznim entitetom koji je proganja, režirao je jedan od najcjenjenijih suvremenih francuskih redatelja, Olivier Assayas,

Prikazat će se i tri filma koji se bave migracijama, izbjeglištvom i kulturalnim dilemama - "Veliki zid" irskog redatelja Tadhga O'Sullivana, "Evanđelje" istaknutog talijanskog glumca i filmaša Pippa Delbona te "Bezness As Usual" Nizozemca Alexa Pitstre.

Bit će tu i postkolonijalna satira Antonina Peretjatka "Zakon džungle" te potresni dokumentarac "Lov na duhove" Palestinca Raeda Andonija.

Osim natjecateljskog, priređen je bogati popratni program, u okviru kojega će "Hommage" biti posvećen argentinskom dokumentaristu i političkom aktivistu Raymundu Gleyzeru.

U suradnji s Goethe-Institutom posebni program donosi retrospektivu "Voljeni i odbačeni" s njemačkim filmovima iz Adenauerove, koja pokriva razdoblje od 1949. do 1963. godine.

Za program, koji je bio prikazan u sklopu prošlogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, odabrani su filmovi koje je elitistička kritika osporavala i odbacivala, nastali u jednom od najozloglašenijih i najmanje istraženih perioda njemačke kinematografije.

Gost festivala bit će filmolog Louis Armand, koji će predstaviti "Videologiju", prvi i drugi svezak svoje trodjelne kritike ideologije realizma.

Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kn, a za ostale projekcije u kinu Europa i Dokukinu KIC ulaz je slobodan.

Završnica festivala - predavanja, okrugli stolovi, panel rasprave

Teorijski dio Subversive Festivala održat će se od 14. do 20. svibnja, s tridesetak predavanja, okruglih stolova i panel rasprava, u sklopu festivalske konferencije, Subversive foruma te Mediteranskog i AlterEkonomskog foruma kao i Škole suvremene humanistike.

Kao najveću zvijezdu ovogodišnje konferencije organizatori najavljuju jednog od najznačajnijih postkejnzijanaca Jamesa K. Galbraitha, savjetnika američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa te profesora ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu.

Galbraith će u okviru festivala, 15. svibnja, održati predavanje na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa.

Na AlterEkonomski forum ove godine dolazi Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone.

Bit će tu i marksistička feministkinja Adrienne Roberts, te ekonomisti Joachim Becker i Zoltan Pogatsa. Na Mediteranski forum dolazi Gianluca Solera, koji će ove godine Centar za mirovne studije i Centar za ženske studije predstaviti Mediteranski forum i u Rijeci, u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Kao najvažniji gost Konferencije najavljen je, uz Rastka Močnika, mađarski filozof i marksist Gaspar Miklos Tamas.

U teorijskom dijelu priredit će se i paneli na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem, Borisom Budenom.

Premijerno će se prikazati dva filma - o gašenju satiričko-političkog tjednika Feral Tribune riječkog autorskog tandema Marine Baričević i Saše Stanića, uz razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem, te kratkog filma Arsena Oremovića "Hassan" uz razgovor s aktivistima nevladine organizacije Are You Syrious, Hassanom Haidarom Diabom i drugima.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.

04.05.2017. 10:02:00
http://metro-portal.hr/deseti-subversive-festival-pocinje-u-zagrebu/104708/