Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2012. 13:55:00
PANIKA!

Deset posto tinejdžera ima strahove u društvenim odnosima

Radi se o strahovima tipa sramežljivosti, izbjegavanja druženja i sličnim, ali i o prilično ozbiljnim fobijama koje se razvijaju na taj način

Djevojke su dvostruko sklonije strahu
Djevojke su dvostruko sklonije strahu (Arhiva)

Odrastanje nije lak posao, pogotovo u tinejdžerskim godinama. Stoge ne čude rezultati istraživanja po kojem svaki deseti tinejdžer ima strah od društvenih odnosa, koji se obično manifestiraju kao sramežljivost i izbjegavanje druženja, no to vodi u ozbiljnije probleme.

Prvi simptomi su crvenilo, znojenje, obaranje pogleda, a u malo težim slučajevima dolazi do aritmije, grčenja mišića ili dijareje.

Novi trend u svijetu je postavila kriza i njene posljedice, siromaštvo i otuđenje, pa je sve rašireniji osjećaj straha i bespomoćnosti. 

Takav osjećaj kod roditelja neminovno se prenosi i na djecu, a i oni mogu vidjeti svoje malo starije prijatelje kako se muče s nezaposlenošću, neizvjesnom budućnošću, što je sve izazvao poremećaj društvenih vrijednosti. 

Sve to proizvodi stres i kod mladih ljudi, koji postaju tužni i izgubljeni, razvijaju iracionalne strahove i osjećaju se neprihvaćeno i odbačeno. Kako su djevojke dvostruko sklonije takvim strahovima, oni često kod tinejdžerki vode u depresiju.

Kako je teško očekivati da će društvo moralno evoluirati, dobro je djecu s takvim strahovima poslati na razgovor kod psihologa, kako bi se utvrdilo je li potreban i neki oblik psihološke terapije ili će razgovor i podrška roditelja i prijatelja srediti stvar. 

01.11.2012. 13:55:00
http://metro-portal.hr/deset-posto-tinejdzra-ima-strahove-u-drustvenim-odnosima/74645/