Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2010. 08:29:45
UROTA

Deset navodnih ruskih špijuna uhićeno u SAD-u

Desetero osoba uhićeno je u SAD-u jer su navodno služili kao tajni agenti ruske vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Osam osoba uhićeno je u nedjelju zbog navodnog provođenja dugoročne zadaće "dubokog prikrivanja" u SAD-u, u ime Ruske Federacije. Dva dodatna okrivljenika također su uhićena u nedjelju zbog navodnog sudjelovanja u istom ruskom obavještajnom programu u SAD-u, navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Američka vlada presrela je poruku iz ruske obavještajne centrale u Moskvi za dva optuženika, Richarda i Cynthiu Murphy, iz Montclaira u New Jerseyu. "Poslani ste u SAD-u u dugoročnu službu. Vaše obrazovanje, bankovni računi, auto, kuća i slično, sve služi jednome cilju: ispunjenju vaše glavne misije, odnosno da tražite i razvijate odnose u političkim krugovima u SAD-u i šaljete obavještajna izvješća", navodi se u poruci iz Moskve, koju citiraju američki mediji.

Ukupno 11 optuženika, uključujući 10 uhićenih, terete se u dvije zasebne kaznene tužbe za urotu s ciljem da djeluju nezakonito kao agenti Rusije u SAD-u, za što je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Federalni zakon zabranjuje pojedincima da djeluju kao agenti stranih vlada unutar SAD-a bez da prethodno obavijeste američkog ministra pravosuđa. Devet optuženika također se tereti za sudjelovanje u uroti za pranje novca, navodi ministarstvo pravosuđa, za što im prijeti kazna do 20 godina zatvora.

Opružene Richarda i Cynthiu Murphy uhitili su agenti FBI-ja u njihovom stanu u Montclairu, u saveznoj državi New Jersey, a očekuje se da će u ponedjeljak biti izvedeni pred sud na Manhattanu. Pred isti sud bit će izvedeni i Vicky Pelaez, Juan Lazaro uhićeni u Yonkersu, u državi New York, te Anna Chapman uhićena na Manhattanu.

Opruženi Michael Zottoli, Patricia Mills, Mihail Semenko uhićeni u Arlingtonu, u Virginiji, pojavit će se na saveznom sudu u Alexandriji. Optuženici Donald Howard Heathfield i Tracey Ann Lee Foley, uhićeni u Bostonu bit će izvedeni pred savezni sud u Bostonu. Optuženi Christopher R. Metsos ostaje na slobodi, navodi se u priopćenju ministarstva.

Za urotu za pranje novca terete se svi optuženici, osim Chapman i Semenko. Uhićenja su rezultat višegodišnje istrage ruske špijunske mreže u SAD-u koju su proveli FBI, državno tužiteljstvo južnog okruga New Yorka, te služba za kontrašpijunažu, odjela za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 08:29:45
http://metro-portal.hr/deset-navodnih-ruskih-spijuna-uhiceno-u-sad-u/43582/