Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2013. 13:49:00
TOP 10

Deset najboljih knjiga 2012.

Veliki New York Times napravio je svoj uobičajeni godišnji popis najboljih knjiga protekle godine

Rasturanje svjetskih top lista
Rasturanje svjetskih top lista (Arhiva)

New York Times je predstavio svoju tradicionalnu top listu najboljih knjiga protekle godine, a na prvom je mjestu prema očekivanjima završila Pedeset nijansi sive E.L. James, prva knjiga trilogije čudnog, sado-mazo ljubavnog odnosa Anastasie Steele i bogataša Christiana Greya.

Na drugom je mjestu nastavak, Pedeset nijansi mračniji, gdje se glavni likovi rastanu i Anastasia ostaje u dilemama o svom životu i ponašanju, dok je treće mjesto zauzeo zadnji nastavak trilogije, Pedeset nijansi slobodniji, gdje se mijenjaju životi glavnih likova.

Ovako uvjerljivu dominaciju nije u povijesti uspio ostvariti nitko, što samo pridonosi fenomenu trilogije koja je krenula kao pokušaj fan fictiona na temu Sumrak sage. 

Seks je tema i četvrte knjige na ljestvici, Bared to You Sylvie Day, koja opisuje opsesivnu vezu Gideona i Eve i njihovu borbu s avetima prošlosti. Peto mjesto pripalo je Gone Girl, autorice Gillian Flynn, gdje glavna junakinja nestaje na petu godišnjicu braka, dok je prvi iole poznatiji autor na šestom mjestu, John Grisham s The Litigators.

Sylvia Day postigla je uspjeh ulaskom i na sedmo mjesto knjigom Reflected in You, nastavak Bared to You.

J. K. Rowling pokazala je da je dorasla i književnosti za odrasle osvajanjem osmog mjesta svojim romanom Prijevremeni izbori, deveti je Salman Rushdie s knjigom Joseph Anton - A memoir, dok je deseti Stephen King i 11/22/63, fiction o pokušaju sprječavanja ubojstva Kennedyja.

01.01.2013. 13:49:00
http://metro-portal.hr/deset-najboljih-knjiga-2012/75747/