Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2013. 09:41:00
NEMILOSRDNI GADOVI

Deset najboljih filmova 2013. po Igoru Tomljanoviću

Krv, znoj i suze... i još malo sperme, kokaina i nafte - to je materijal od kojeg je sazdana ova lista najboljih filmova godine

Tomljanoviću je najbolji Prije ponoći
Tomljanoviću je najbolji Prije ponoći (Arhiva)

Gotovo je, gotovo, ali prije nego što ispratimo napornu recesijsku 2013., još nas čeka jedan poslić - podvući crtu i pod filmsku 2013. i zaključiti kako godina na umoru ipak nije bila baš toliko loša kao ona ekonomska. S druge strane bare ima i onih koji već sada 2013-u proglašavaju jednom od najboljih godina u povijesti filma, poput npr. kritičara Vanity Faira, i to ne samo kad je riječ o biznisu, odnosno rekordnih box office prihoda iz kina, već u prvom redu kvalitativno.

Iako uspoređivanje s godinama u kojima su, primerice snimljeni „Zameo ih vjetar", „Poštanska kočija" i „Ninočka" (1939.) baš i ne drži vodu, ipak je neosporna činjenica kako se u godini u kojoj je teza o kreativnoj prevlasti televizije nad filmom postala opće mjesto, Hollywood vratio bolji i pametniji nego što smo od njega posljednjih godina navikli.

Od nezavisnih filmova snimljenih za par tisuća dolara pa do ultraskupih blockbustera svjedočimo novom procvatu američkog filma koji se više ne može svesti na dežurnih deset pametnih filmova u utrci za Oscara. No s obzirom na poslovično kašnjenje našeg kino repertoara za američkim, to se neće moći uočiti na listi najboljih filmova 2013. godine. Mi za sada možemo govoriti tek o solidnoj godini, ali i najaviti po svemu sudeći mnogo bolju filmsku 2014.

Što se pak tiče naše, domaće 2013., što imaš s tim klimaš. Osim navale kvalitetnih nezavisnih i filmova iz holivudske srednje kategorije, godina nije bila loša ni na onoj višoj razini: iako je ljetos bilo popularno fenomenološki raspravljati o kraju blockbusterske ere, pošast koju su s nekoliko „vizionarskih" rečenica izazvali Spielberg i Lucas, a zatim im je ko kec na desetku sjelo nekoliko slabijih ljetnih blocbusterskih otvaranja („Usamljeni osvetnik", „Pacific Rim" i „R.I.P.D. Detektivi za počivale u miru"), veliki krah ipak za sada nije na vidiku.

Uostalom, na kraju je ipak sve došlo na svoje, filmovi uopće nisu bili tako grozni, ni komercijalno niti kreativno - ponajbolji su primjeri „Iron-Man 3" i „Igre gladi: Plamen", donekle čak i „Svjetski rat Z" - pa je financijski godišnji all time high sasvim izvjestan - 2013. godina bit će rekordna godina po prihodima od kino karata u Americi.

Kako nemam pretenzija prema autoritativnoj i apsolutističkoj listi najboljih filmova godine, bolje se osjećam radeći listu najdražih filmova godine. Oni u ovom trenutku doista jesu ono što mi se čini najbolje od viđenog ove godine, a budući da se nisam mogao sjetiti niti jednog drugog kriterija prema kojemu bih ih poredao, posegnuo sam za definicijom premudrog Alfreda Hitchcocka: „Dobar je film onaj koji opravdava cijenu večere, kino karte i bejbisiterice." Pa krenimo, 13,12,11...

10. Operacija: Bin Laden / Zero Dark Thirty

9. U dobru i u zlu / Silver Linings Playbook

8. Gravitacija / Gravity

8. Otmica / Kapringen

6. Jasmine French / Blue Jasmine

5. Vuk s Wall Streeta / The Wolf of Wall Street

4. Odbjegli Django / Unchained Django

3. Utrka života / Rush

2. Adelin život / La vie d'Adèle

1. Prije ponoći / Before Midnight

Cijeli članak s obrazloženjem liste najboljih filmova možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

Piše: Igor Tomljanović/Nemilosrdni gadovi
30.12.2013. 09:41:00
http://metro-portal.hr/deset-najboljih-filmova-2013-po-igoru-tomljanovicu/82429/