Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2012. 10:04:00
SUPER!

Deset minuta sunčanja protiv raka

vitamin D snažno potiče stvaraje prirodnog antagonista proteina cMYC koji uništava njegovu funkciju dijeljenja, što izravno utječe na stvaranje i širenje malignih stanica u tijelu

Deset minuta dnevno je dovoljno
Deset minuta dnevno je dovoljno (Shutterstock)

Strah stvoren od sunčanja ima svoje zdrave osnove i treba se pridržavati naputaka kako bi se izbjegao karcinom kože, no istovremeno je deset minuta sunčanja dnevno ključno za vaše zdravlje. 

Vitamin D koji se stvara u koži prilikom sunčanja ključan je za apsorpciju kalcija, no osim toga ima vrlo važnu ulogu u prevenciji karcinoma. Naime, aktivni oblik vitamina D sprječava stvaranje i funkciju proteina cMYC koji potiče dijeljenje stanica, a aktivan je u više od pola karcinoma. 

Zapravo, vitamin D snažno potiče stvaraje prirodnog antagonista tog proteina koji uništava njegovu funkciju dijeljenja, što izravno utječe na stvaranje i širenje malignih stanica u tijelu.

Osim toga, vitamin D je ključan u prevenciji osteoporoze i ima širok spektar fizioloških djelovanja. Istraživanja su pokazala da postoji snažna veze između niske razine vitamina D i povišenog broja pojava karcinoma, stoga, iskoristite svaki sunčan dan.

05.12.2012. 10:04:00
http://metro-portal.hr/deset-minuta-suncanja-protiv-raka/75258/