Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2013. 11:57:00
WOW :)

Deset izuma koji su mogli promijeniti svijet

Kroz povijest je već izumljeno gotovo sve što koristimo danas, no nekako se putem zagubilo i nestalo

TT Brown je ostao bez izuma
TT Brown je ostao bez izuma (Screenshot YouTube)

Zamislite da je, recimo, električni automobil koji je proizveden daleke 1828. godine u malom prototipu zaživio u svojoj punini i da se oduvijek vozimo u električnim automobilima? Ne bi bilo velikih naftnih kompanija, zagađenja ...

Mobilni telefon prvi je puta predstavljen svijetu još 1908. godine, vjerovali ili ne, no i opet je čovjek koji ga je smislio nestao bez traga, pa smo čekali sve do 1973. godine kad je Motorola predstavila izum svog inžinjera Martina Coopera.

Ova dva izuma i još osam jednako fascinantnih predstavlja Hybrid Librarian na svom YouTube kanalu, a svima je zajedničko da su postojali i nekako nestali s pozornice. Poredao ih je ovako:

10. Savitljivo staklo - napravio ga je majstor staklar za vladavine Tiberija u Rimu, u prvom stoljeću naše ere .. Tiberije ga je ubio misleći da će takav materijal sniziti vrijednost zlata i srebra

9. Grčka vatra - strašno grčko oružje nalik napalmu kojim su vladali morima, navodno se nije mogla ugasiti i gorjela je i na moru. Recept - izgubljen.

8. Električni automobil - kao što rekosmo, proizveden odavno .. ali mi se vozimo na naftu?!

7. Teslin transformator - bežični prijenos električne energije moguć je već više od 100 godina .. a mi imamo žice?

6. Bežični telefon - sad bi to nazvali mobitel, a Charles Alden to je riješio još 1906. godine, a nakon eksperimenta 1907. godine jednostavno je ... nestao

5. Rakete s tekućim gorivom - Robert Goddard ih je napravio 20-ih godina prošlog stoljeća, Vlada SAD je mislila da je lud pa mu je uzela patente i na kraju ih - prodala nacistima?!

4. Antigravitacija - 1956. Thomas Townsend Brown napravio je antigravitacijsku letjelicu koja je, pogađate, zaplijenjena :)

3. Korištenje energije valova - Alan Burns je smislio najučinkovitiji način korištenja energije valova 1975., ali je čekao 28 godina da nađe financijere ..

2. Pretvaranje smeća u naftu - Andrea Rossi je objavio 1983. da je izumio stroj za preradu smeća u naftu, no razvalili su ga na sudovima i optužili da je prevarant ... hmmm

1. Voda kao gorivo - još jedan slučaj izumitelja koji je proglašen ludim i umro na čudan način - Stanley Meyer ..

17.09.2013. 11:57:00
http://metro-portal.hr/deset-izuma-koji-su-mogli-promijeniti-svijet/80511/