Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 18:20:02
STRAŠNA TRAGEDIJA

Deseci, možda i sto tisuća mrtvih nakon potresa na Haitiju

Haićanski premijer kazao je kako se još ne zna točan broj žrtava, ali s obzirom na broj srušenih građevina moglo bi ih biti i više od 100 tisuća

(Getty Images)

Premijer Haitija Jean-Max Bellerive izjavio je u srijedu za CNN kako strahuje da je razoran potres koji je u utorak pogodio Haiti mogao ostaviti "više od stotinu tisuća žrtava".

Na pitanje za koliki broj ljudi strahuje da su žrtve potresa, Bellerive je kazao kako nije bilo dovoljno vremena da se procijeni broj žrtava, ali obzirom na broj srušenih zgrada i drugih građevina u glavnom gradu Port-au-Princeu, vjeruje da bi "moglo biti dosta preko 100.000 žrtava".

On je izrazio nadu da su se mnogi spasili, pobjegavši na vrijeme iz zgrada, jer su nakon potresa ulice bile pune ljudi.

Na upit CNN o mogućnostima vlade da održi red u Haitiju nakon katastrofalnog potresa, Bellerive je odgovorio kako je stanje za sada mirno, da se nastoji pružiti pomoć stradalima, te da vjeruje kako će vlada moći održati mir među stanovništvom kao i nakon razornih tornada koji su 2008. pogodili Haiti.

Duly Brutus, haićanski veleposlanik pri Organizaciji američkih država (OAS) izjavio je pak kako vjeruje da se žrtve broje u desecima tisuća.

Postoje "deseci tisuća žrtava i značajne štete", izjavio je veleposlanik Brutus za AFP, bez navođenja konkretnih podataka o mrtvima. Veleposlanik Haitija u SAD-u Raymond Joseph u dosadašnjim je istupima za američke medije iznosio procjenu o tisućama nestalih i umrlih.

Potres jakosti 7.0 Richtera u utorak je razorio glavni grad Haitija Port-au-Prince i okolicu, gusto naseljeno područje na kojem živi od 2.5 do 3 milijuna stanovnika. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 18:20:02
http://metro-portal.hr/deseci-mozda-i-sto-tisuca-mrtvih-nakon-potresa-na-haitiju/30613/